Universiteit van Amsterdam

Hoogleraarsbenoemingen

Mw. dr. E.H.D. Bel (1956) is benoemd tot hoogleraar Longziekten aan de Faculteit der Geneeskunde (AMC-UvA) van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Elisabeth Bel promoveerde in 1990 op Bronchiale hyperreactiviteit bij patiënten met astma en heeft zich sindsdien verder gespecialiseerd op het gebied van astma. Tegenwoordig betreft haar onderzoek de ernstige en moeilijk behandelbare vorm van astma, met name de fenotypering, pathofysiologische mechanismen, monitoring en therapeutische benadering van deze complexe aandoening. De vraagstellingen van haar onderzoek komen rechtstreeks voort uit de dagelijkse longartsenpraktijk, en bij het zoeken naar antwoorden maakt zij gebruik van zowel longfysiologische, histologische als moleculaire onderzoekstechnieken.

In het onderzoek van Bel speelt samenwerking met nationale en Europese longklinieken een belangrijke rol, onder andere in het kader van EU Kaderprogramma's. Momenteel werkt zij met het Nederlands Ernstig Astma Research Netwerk aan richtlijnen voor de diagnostiek en behandeling van moeilijk behandelbaar astma, en is zij bezig een onderzoeksprogramma samen te stellen voor astma die op volwassen of oudere leeftijd begint.

Als hoogleraar gaat Bel zich richten op het stimuleren van topreferente zorg (zorg waarvoor patiënten specifiek naar een academisch centrum worden verwezen) met daaraan gekoppeld translationeel wetenschappelijk onderzoek (onderzoek dat plaatsvindt terwijl de patiënt behandeld wordt in de kliniek). Samen met de stafleden van de afdeling Longziekten zal zij zich richten op chronische aandoeningen van de luchtwegen, interstitiële longaandoeningen en secundaire pulmonale hypertensie. Op het gebied van cystic fibrose en thoraxoncologie zal intensieve samenwerking met andere onderzoeksgroepen aangegaan worden. Daarnaast gaat Bel zich inzetten om de longartsenopleiding volgens Europese richtlijnen vorm te geven en internationale uitwisselingsprogramma's in het curriculum in te bouwen.

Elisabeth Bel was tot voor kort verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum, eerst als universitair docent, later als stafarts, universitair hoofddocent, hoofd van de polikliniek Longziekten en voorzitter Sectiehoofden Polikliniek Divisie Inwendige Geneeskunde. Zij volgde een fellowship bij de afdeling Allergologie van de University of Virginia en was oprichter van het Multidisciplinair Centrum voor Astma en Allergie in het LUMC. Sinds 2000 is zij lid van de redactieraad van de American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, en sinds 2002 bestuurslid en lid van de wetenschapscommissie van de European Respiratory Society.

Prof. dr. P.J. Sterk (1951) is benoemd tot hoogleraar Pathofysiologie en fenotypering van astma en COPD aan de Faculteit der Geneeskunde (AMC-UvA) van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Het onderzoek van Peter Sterk is gericht op de pathofysiologische mechanismen die een rol spelen bij de exacerbatie (acute verergering) en progressie van astma en chronisch obstructieve longziekten (COPD). Hij maakt hiervoor gebruik van in vivo patiëntgebonden onderzoek, waarbij de koppeling tussen luchtwegfunctie en cellulaire mechanismen centraal staat. Daartoe legt hij een sterke link tussen de clinical research unit en het laboratorium van de afdeling Longziekten. Hij gaat onder meer werken met experimentele rhinovirusinfecties en met nieuwe moleculaire interventies bij astma en COPD. Voor de fenotypering en monitoring van patiënten zal het gebruik van biomarkers in uitgeademde lucht worden gevalideerd, gebruikmakend van moderne elektronische-neustechnologie (breatheomics).

Peter Sterk is klinisch fysioloog. Na zijn studie geneeskunde promoveerde hij in 1981 in Leiden op een onderzoek naar de functie van de kleine luchtwegen bij nog 'gezonde' rokers. Na een clinical fellowship bij McMaster University in Canada trad hij in dienst bij de afdeling Longziekten van het Academisch Ziekenhuis Leiden (later Leids Universitair Medisch Centrum). Hier zette hij het patiëntgebonden astmaonderzoek op. Later werd daar het onderzoek op het gebied van COPD aan toegevoegd. In 1996 werd hij in Leiden persoonlijk hoogleraar Pathofysiologie van luchtwegobstructies namens het Astma Fonds, een leerstoel die in 2006 werd overgenomen door het LUMC. Tevens was hij voorzitter van de opleidingscommissie Biomedische Wetenschappen.

Sterk is hoofdredacteur van de European Respiratory Journal en lid van de redactieraad van de American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine en Respiratory Research. Verder was hij co-redacteur van het Europese tekstboek Respiratory Medicine. Ook is hij voorzitter van de wetenschappelijke adviescommissie Funderend Onderzoek van het Astma Fonds. Sterk blijft onbezoldigd hoogleraar in Leiden naast zijn functie bij de UvA.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.