Waterschap Rivierenland

Bemalen oplossing nieuwe dijk in Sliedrecht

Waterschap Rivierenland gaat in het gebied tussen de woningen en de nieuwe dijk ter hoogte van de Baanhoek in Sliedrecht pompen plaatsen. Eerder dit jaar bleek de dijk niet voldoende waterdicht te zijn. Het terugpompen van het overtollige water naar de rivier is op deze locatie de beste oplossing.

De damwand die nu aan de binnenzijde van de nieuwe dijk is aangebracht, gaat tot een diepte van zes meter onder NAP. Oorspronkelijk werd gedacht dat dat voldoende zou zijn om het water tegen te houden. Praktijk wijst echter uit dat de ondergrond doorlatender is dan gedacht. Hierdoor komt het water onder de damwand door. Het water tussen de oude en de nieuwe dijk stijgt daardoor met de rivierstanden mee. Bij hoge waterstanden is dan wateroverlast bij de woningen in dit tussengebied te verwachten. De veiligheid van het gebied achter de dijk is niet in het geding. De dijk is, ondanks dat er water onder de damwand doorkomt, sterk genoeg.

Wegpompen overtollig water
Waterschap Rivierenland heeft diverse oplossingsmogelijkheden de revue laten passeren en heeft gekozen voor het wegpompen van het overtollige water uit het gebied tussen de nieuwe en de oude dijk. Het overtollige water zal teruggepompt worden in de Beneden-Merwede. Uit statistieken van Rijkswaterstaat blijkt dat de waterstand hier één keer per jaar circa twee meter boven NAP bereikt. Het waterschap zal in overleg met de bewoners nog een bepalen bij welke waterstand de pompen in werking zullen treden. Bij benadering zal één keer per jaar gedurende een periode van enkele dagen gepompt moeten worden. Het werk aan de dijk loopt door deze nieuwe aanpak enige vertraging op. Naar verwachting zal de nieuwe dijk eind 2007 gereed zijn.

Nieuwe dijk veilig voor extreem hoogwater
In maart 2006 is het waterschap gestart met de werkzaamheden aan dijkvak 14. Het dijkvak, met een lengte van 600 meter, ligt tussen de al versterkte dijken aan de westkant van Sliedrecht en het oostelijke gedeelte van de Baanhoek. De bestaande dijk voldoet niet aan de veiligheidseisen en wordt daarom aangepakt. Bij de aanpak van de dijk is eigenlijk sprake van de aanleg van een nieuwe dijk in plaats van dijkverbetering. De bestaande dijk ligt ter plaatse van de Baanhoek. Vanwege de huizen aan beide kanten van de weg is het niet mogelijk om de dijk te verhogen en te versterken. Daarom is gekozen voor de aanleg van een nieuwe dijk in het noordelijke rivierbed van de Beneden-Merwede. Na verbetering van deze laatste 600 meter is de gehele dijk langs de Beneden-Merwede bestand tegen waterstanden die optreden.