Nationaal Comité 4 en 5 mei


PERSUITNODIGING
Amsterdam, 26 april 2007

Hartverscheurend verhaal Russen op beeld vastgelegd

Zes nieuwe getuigenverhalen bij oorlogsmonumenten

In het kader van het project Sprekende beelden zijn zes nieuwe filmportretten toegevoegd aan de website Oorlogsmonumenten van het Nationaal Comité 4 en 5.

Oud kampgevangene Mom Wellenstein vertelt het onbekende, maar zeer aangrijpende verhaal over 101 Russische krijgsgevangenen (Oezbeken) die als propaganda-instrument door de straten van Amersfoort moesten paraderen en vervolgens de dood vonden in kamp Amersfoort.

In de overige vijf portretten komen de oud-staatssecretaris van VWS, de directeur van de NS, een kunstenaar, een oud-verzetsman, een initiatiefnemer van een monument en de zoon van een oud kampgevangene aan het woord.

Clémence Ross-van Dorp vertelt over de totstandkoming van het Nederlandse paviljoen in Auschwitz. Armando over zijn oorlogservaringen in relatie tot zijn ontwerp, het monument 'De Ladder'. President-directeur Aad Veenman gaat in op de dubbele rol die de Nederlandse Spoorwegen in de Tweede Wereldoorlog heeft gespeeld en op de waarde die dit bedrijf hecht aan de 4 meiherdenking. Velo Bierman en Ad Stuij vertellen over Fort de Bilt en Frans van den Berg jr. vertelt het verhaal van zijn vader die als politieke gevangene de kok van kamp Amersfoort was.

Het project Oorlogsmonumenten is in 2001 van start gegaan. Inmiddels zijn in de database meer dan 3000 gedenktekens opgenomen, waarvan 700 zijn geadopteerd door zo'n 1200 basisscholen. Bij meer dan 80 monumenten zijn getuigenverhalen opgetekend. Negen filmportretten zijn in een langere versie op dvd gezet ten behoeve van het Voortgezet Onderwijs.



Nationaal Comité 4 en 5 mei