Nederlandse Vereniging van Journalisten

Reactie NVJ op NDC/VBK en PCM
(26 april 2007)

De NVJ heeft kennis genomen van het bericht dat NDC en PCM een letter of intent hebben getekend met als doel een fusie te onderzoeken. De NVJ is enerzijds positief door de kansen die een dergelijke samenwerking kan bieden, anderzijds afwachtend omdat de invulling van de samenwerking nog niet bekend is.

Binnen zowel PCM als NDC zijn stichtingen grootaandeelhouder. Beiden hebben ideële overwegingen, te realiseren binnen een gezond bedrijfsklimaat, als grondslag. De bundeling van krachten van beide partijen zou een goede basis kunnen zijn voor het behoud van een vrije en pluriforme pers. Tegelijkertijd moeten we een afwachtende houding aannemen omdat de invulling van de samenwerking nog niet bekend is.

De NVJ zal in de komende maanden benadrukken, via de redacties, dat de eigenheid van alle krantentitels gewaarborgd dient te blijven.

Tevens zullen wij inbrengen dat een eventuele samenwerking gepaard zal moeten gaan met een goede corporate governance structuur. Bij PCM is sprake van ernstig achterstallig onderhoud. Voorts is belangrijk dat er concrete plannen moeten komen voor het realiseren van een open bedrijfscultuur waardoor alle betrokken gremia zoveel mogelijk en tijdig geïnformeerd en geraadpleegd worden. Belangrijk is dat de eigen titels veel eigen journalistieke en bedrijfsmatige verantwoordelijk moeten houden (zowel dat bij NDC het geval is) danwel moeten krijgen (de PCM titels).

De NVJ realiseert zich dat deze aankondiging gepaard zal gaan met veel vragen binnen PCM, omdat deze nauwelijks bekomen zijn van de Apax-participatie.

De mogelijke fusie heeft geen invloed op het onderzoek dat de NVJ in samenwerking met de redactieraden en FNV Kiem doet naar het financiële beleid van PCM en de rol van APAX.