Hulpverlening Gelderland Midden


120 kalveren omgekomen bij brand

LUNTEREN Vanmiddag heeft een felle brand gewoed in een kalverenschuur aan de Oosterkamp 3 te Lunteren. Bij de brand zijn alle 120, in de schut staande, kalveren omgekomen. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

Rond tien voor vier uur kreeg de alarmcentrale diverse 112 meldingen van de schuurbrand. Tijdens het aanrijden van de blusvoertuigen van Lunteren en Ederveen werd aangegeven dat het een kalverenschuur zou betreffen met daarin circa 1000 kalveren. Dit was voor de brandweer reden om het niveau zeer grote brand af te kondigen waardoor er meer brandweermensen en materiaal ter plaatse werden gestuurd. Korpsen uit Ede, Renswoude en Barneveld hebben assistentie verleend. Een groot deel van de schuur kon door de brandweer worden afgeschermd voor branduitbreiding. Rond kwart over vier was de brand onder controle. Een aantal gealarmeerde dierenartsen konden niets meer voor de kalveren betekenen. Tot in de avond is de brandweer bezig geweest met het bergen van de overleden kalveren.

Bij de brand is asbest vrijgekomen waarvan het verspreidingsgebied zich heeft beperkt tot het eigen perceel van de boerderij.

De politie stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand.