GroenLinks

Reiscircus Europarlement schaadt milieu

25 april 2007

Een onafhankelijk onderzoek dat is gedaan in opdracht van de Groenen in het Europees Parlement toont aan dat de maandelijkse verhuizing naar Straatsburg aanzienlijke schade toebrengt aan het klimaat. Door af te zien van twee vestigingen kan er jaarlijks 20.000 ton CO2 minder uitgestoten worden.

Dat staat gelijk aan 13.000 vluchten tussen Londen en New York. De CO2-uitstoot is ook veel hoger dan aanvankelijk werd gedacht.

"Het maandelijkse verhuiscircus kost de Europese belastingbetaler onnodig 200 miljoen euro per jaar. Nu is er ook concreet bewijs gestaafd met cijfers dat het heen en weer reizen veel schade toebrengt aan het milieu", aldus GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg. "Door halsstarrig vast te houden aan Straatsburg als tweede zetel mist de EU een kans om haar rol van koploper in de strijd tegen klimaatverandering extra glans te geven. In 2020 wil de EU de CO2-uitstoot met 20 procent verminderen, laat het Europees Parlement dan ook het goede voorbeeld geven."

Naast de 785 europarlementariërs en hun medewerkers pendelen er elke maand ook duizenden ambtenaren, lobbyisten en journalisten op en neer tussen Brussel en Straatsburg.

Kyoto-plan voor Europarlement
Kathalijne Buitenweg heeft zich in de begrotingscommissie van het Europees Parlement altijd ingezet om voor het Europees Parlement een Kyoto-plan op te stellen met daarin maatregelen om efficiënter met energie om te gaan.

Europese Raad op laten draaien voor kosten
In het deze week aangenomen rapport van haar Vlaamse collega Bart Staes met maatregelen voor een beter beheer van de financiën van het Europees Parlement is dit Kyotoplan ook opgenomen. Daarnaast heeft Staes het voorstel gelanceerd de maandelijkse verhuizing niet langer uit de begroting van het Europees Parlement te betalen. "Het Europees Parlement kan zelf niet beslissen waar ze vergadert. De Europese Raad blokkeert door het Franse veto het afschaffen van Straatsburg als zetel. Laat de Europese Raad dan ook maar voor de verhuiskosten opdraaien."

Zie ook:

* Verbeter het milieu, Europees Parlement begin bij jezelf!
* onderzoek Groenen