GroenLinks

Waddenzee bedreigd door bodemdaling

Zeehonden in Waddenzee met boorplatform 25 april 2007

Gasboringen onder de Waddenzee leiden tot bodemdaling in het gebied. Daardoor vallen bij eb minder platen droog. Als gevolg daarvan verdwijnen karakteristieke planten uit het gebied en daalt het voedselaanbod.

Verder zullen vogels minder tijd hebben om voedsel te vinden en zeehonden om hun jongen te zogen. Kortom, een ramp voor dieren en planten die in het gebied voorkomen.

GroenLinks altijd tegenstander gasboringen
Kathalijne Buitenweg, europarlementariër voor GroenLinks: "Wij zijn altijd fel tegenstander geweest van gasboringen in de Waddenzee. Het is ongehoord dat een gebied met zo´n grote ecologische waarde wordt verkwanseld voor wat gas. Van de voorraad, die onder de Waddenzee ligt opgeslagen, kan Nederland voor slechts 8 maanden van gas worden voorzien. Dit is werkelijk onvoorstelbaar. Te meer omdat bodemdaling het effect van de zeespiegelstijging, een gevolg van de klimaatverandering, versterkt."

Door de bodemdaling komen de kustgebieden lager te liggen ten opzichte van de Waddenzee. De zeespiegelstijging zal meer impact hebben in gebieden waar bodemdaling een rol speelt, dan waar dat niet het geval is.

Wat doet GroenLinks eraan?
Kathalijne Buitenweg stelde in juli 2006, direct na de vergunningverlening voor de boringen, vragen aan de Europese Commissie. Toen waren de gasboringen volgens de Commissie niet in strijd met Europese regelgeving. "Daarmee was ik het toen niet eens. Volgens de Commissie bleek uit de modellen van de NAM voldoende dat de bodemdaling beperkt zou blijven. Nu uit een intern rapport van hetzelfde bedrijf blijkt dat de toen gehanteerde modellen niet kloppen, moet de Europese Commissie de Nederlandse regering onder druk zetten om de vergunningen alsnog in te trekken. Ik heb hierover vandaag schriftelijke vragen gesteld aan de Commissie", aldus Kathalijne Buitenweg.

Vergunningen
In juli 2006 gaf de Nederlandse regering 31 vergunningen aan de NAM voor gasboringen in de Waddenzee. In februari van dit jaar is de gaswinning daadwerkelijk begonnen. De NAM heeft altijd ´waterdichte garanties´ gegeven dat de bodemdaling in en om het wingebied binnen een veilige marge zou blijven.

Uit een intern rapport van de NAM blijkt nu, dat de bodemdaling wel tot twee keer zo snel kan gaan dan dat de NAM officieel beweert. In dit rapport, van een voormalig topingenieur van de NAM, wordt verder gesteld dat de gehanteerde modellen niet kloppen en dat het ´hand-aan-de-kraan´ principe niet werkt. Waterdichte garanties kunnen al helemaal niet worden gegeven.

Hand-aan-de-kraan principe
Dit principe heeft voor het vorige kabinet de doorslag gegeven om in te stemmen met gasboringen in het Waddengebied. Het houdt in dat de NAM gedurende de gasboringen nauwkeurig in de gaten houdt hoeveel de bodem daalt. Als de bodem op bepaalde plaatsen te veel daalt, dan wordt daar minder gas uit de bodem gehaald. Kathalijne Buitenweg: ´Volgens het gisteren uitgelekte rapport werkt het hand-aan-de-kraan principe niet. Halvering van de gaswinning heeft nergens geleid tot halvering van de bodemdaling. Dit lijkt me een duidelijk signaal aan de Nederlandse regering en aan de NAM. De gasboringen in het Waddengebied moeten stoppen.´

Uniek gebied
Het Waddengebied is een uniek gebied in Europa en in de wereld. Door de grote voedselrijkdom in het gebied komen er veel verschillende soorten planten en dieren voor. Het is een van de weinige natuurgebieden in Nederland, waar natuurlijke processen nog een leidende rol spelen. Dit relatief onaangetaste gebied wordt nu bedreigd door de gevolgen van gasboringen. GroenLinks zal alles in het werk stellen om het Waddengebied te beschermen.

Zie ook:

*
Groot risico Waddenzee voor kleine hoeveelheid gas
* dossier Natuurbehoud in Europa