ID College kiest voor Internetboekhouden 7x24


ID College helpt startende ondernemers met administratie

GOUDA, 20070426 -- Op 27 maart jl. openden Otto Jelsma, lid van het College van Bestuur van het ID College, en Jan de Laat, directeur van JalaSafe, een nieuw leerbedrijf van het ID College in Gouda (ROC). Om een reëel bedrijf in school mogelijk te maken, werkt het ID College nauw samen met JalaSafe, een bedrijf voor financiële dienstverlening in Gouda. Voor de software is gekozen voor Internetboekhouden van 7x24.nl

Het leerbedrijf Jalaccount zal de financiële dienstverlening voor startende ondernemers verzorgen. In het bedrijf leren studenten in een levensechte situatie de fijne kneepjes van het vak.

Ingespannen turen de werkneemsters van het kersverse bedrijf in financiële dienstverlening Sarina van der Zee en Lhaksmi Schippers naar het beeldscherm van hun computer. De cijfers die op het scherm voorbij schuiven, eisen al hun aandacht op. Voor vragen lijken de twee nauwelijks tijd te hebben. "Het is nog geen echte boekhouding hoor", zegt Lahksmi lachend. "We experimenteren met een boekhouding uit 2005. We doen eigenlijk alles nog een keertje over en proberen of alles echt werkt zoals het zou moeten. Als we in augustus voor echte bedrijven aan de slag gaan, mag er natuurlijk niets misgaan. Dan moet de administratie van onze klanten wel kloppen."

Sarina vult haar collega aan: "We werken voor drie bedrijven. Daar hebben we eerst de facturen van gesorteerd. Die voeren we nu in. Dan merk je dat de praktijk toch anders is dan de theorie die we gehad hebben. Je ziet de theorie wel terug, alleen is het nu veel echter. We werken aan echte administraties voor echte bedrijven, dan doe je toch meer je best. Ik vind het werk in het bedrijf leuker dan les. Het is soms wel moeilijk, maar als het echt ingewikkeld wordt, zijn er gelukkig altijd docenten in de buurt om je te helpen."

Het ID College staat er niet alleen voor bij het starten van het leerbedrijf. Ben de Vries, hoofd financiële zaken van JalaSafe, komt voor twee dagdelen in dienst bij het ID College. Hij maakt de docenten wegwijs in de administratieve software van softwareleverancier 7x24.nl.

"Alle stukken die de studenten inboeken komen via het internet binnen", legt De Vries uit. Het nieuwe leerbedrijf is volgens hem een gouden greep van JalaSafe en ID College. "We geven studenten de kans hun competenties te verbeteren in een reële praktijksituatie en voorzien tegelijkertijd in een behoefte van het midden- en kleinbedrijf aan professionele financiële ondersteuning. Vooral starters hebben het in de beginjaren soms moeilijk en mislukken vaak door een gebrekkige administratie. Met dit initiatief willen wij juist de beginnende ondernemer op weg helpen. Het is de bedoeling dat het bedrijf op termijn uitgroeit tot een zogenaamd shared service center in de administratieve dienstverlening. We denken dan proactief mee met onze klanten. Dat is meer dan registreren alleen.

Het mes snijdt aan meerdere kanten. De studenten leren er natuurlijk ontzettend veel van, en tegelijkertijd geven we startende ondernemers de mogelijkheid een compleet pakket aan financiële dienstverlening aan te trekken. En dat tegen een prijs die een beginnende ondernemer zich normaal nauwelijks kan veroorloven." Dat is ook hard nodig volgens De Vries. Het administratieve proces is voor veel ondernemers dermate ingewikkeld geworden dat het zonder financiële specialisten haast niet meer beheerst kan worden. Er is van verschillende kanten belangstelling voor het unieke initiatief van het ID College en JalaSafe.

Volgens het CWI is goed geschoold financieel-administratief personeel schaars. De gemeente Gouda heeft aangegeven het initiatief belangrijk te vinden voor de noodzakelijke groei van de werkgelegenheid. Ook het reïntegratiebedrijf SIOM, waar het ID College al langer mee samenwerkt, ziet kansen personeel op te leiden in het leerbedrijf. Net als veel andere leerbedrijven van het ID College, belooft ook Jalaccount een succes te worden en zal het een belangrijke bijdrage leveren aan het opleiden van competente werknemers.