Technische Universiteit Eindhoven

19-02-2007: Fotonische polymeren in het zonnetje gezet

Tijdens de viering van de Dies Natalis van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) op 27 april 2007 zal prof.dr. Yasuhiro Koike van de Keio University in Japan een eredoctoraat ontvangen. Hij krijgt deze bijzondere onderscheiding voor zijn baanbrekend onderzoek naar fotonische polymeren. Een bijzondere toepassing van zijn fotonische polymeren ligt op het gebied van de polymeer vezels voor communicatie. Prof. Djan Khoe van de faculteit Elektrotechniek treedt op als zijn erepromotor.

Traditionele glasvezelverbindingen zijn uitermate geschikt voor datatransport over lange afstanden, maar kennen hun praktische beperkingen bij kleine afstanden naar en binnen gebouwen. De dunne en fragiele glasvezels zijn te kostbaar en breekbaar voor kleinschalige netwerken. Om fiber near the user op grote schaal toch mogelijk te maken bieden kunststof breedbandverbindingen een uitkomst.

Prof. Yasuhiro Koike heeft met zijn onderzoek naar fotonische polymeren hierin cruciale bijdragen geleverd. In zijn wetenschappelijke loopbaan heeft hij al een groot aantal onderscheidingen binnengehaald. De meest prestigieuze daarvan is de International Technology Award van de Society of Plastic Engineers. Wetenschappelijk gezien is hij op vier specifieke gebieden binnen de fotonische polymeren wereldwijd koploper. De eerste twee van de gebieden die hieronder staan vermeld hebben inmiddels het stadium van industriële productie en toepassing bereikt, de andere twee gebieden worden momenteel verder ontwikkeld.

Deze vier technologie-gebieden zijn:

1. Graded Index Polymer Optical Fiber (GI-POF) for communication
2. Highly scattering Optical Transmission (HSOT) Polymer for displays
3. Zero-Birefringence Polymer

4. Polymer Optical Fiber Amplifier and Laser