Universiteit Maastricht


Promotie mw.drs. Christina A. van Nieuwenhoven in de Faculty Health, Medicine and Life Sciences. Titel: "Prevention of Ventilator Associated Pneumonia: Making a Difference ?!".

Promotores: prof.dr. G. Ramsay; prof.dr. C.A. Bruggeman; Prof.dr. M.J.M. Bonten, UU; co-promotor: dr. F. van Tiel. Vrijdag 27 april 2007 12.00 uur

Patiënten die mechanisch beademd worden op een intensive care, hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van een beademing gerelateerde longontsteking. In dit proefschrift wordt becijferd dat het voorkómen van deze longontsteking met antibiotica een besparing zal opleveren van ongeveer 13.000 dollar op de intensive care, met een besparing van bijna 4.000 dollar voor iedere overlevende patiënt. Verder blijkt dat met de halfzittende houding het vóórkomen van beademing gerelateerde longontsteking niet is te verlagen. Deze kostenloze interventie, met een beoogde bedhoek van 45 graden blijkt niet haalbaar in de dagelijkse praktijk van de drie deelnemende intensive care afdelingen.

De academische zittingen van de Universiteit Maastricht vinden plaats in de Aula, Minderbroedersberg 4-6