Wageningen Universiteit

"optimaal fokken van landbouwhuisdieren voor verschillende milieus en met een kleinere milieugevoeligheid" Ir. H.A. Mulder : "Optimaal fokken van landbouwhuisdieren voor verschillende milieus en met een kleinere milieugevoeligheid"

27 apr 2007 13:30

Onderdeel: Wageningen Universiteit

Locatie: Aula, gebouw 362, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
Organisatie: Wageningen Universiteit

Promotor: prof.dr.ir. J.A.M. van Arendonk (Fokkerij en genetica)
Co-Promotor: Dr.ir. P. Bijma, Prof. W.G. Hill (University of Edinburgh, UK)

Genotype-milieu interactie zorgt ervoor dat het beste dier in het ene milieu misschien niet het beste dier is in een ander milieu. Als een gevolg hiervan kan de genetische vooruitgang in fokprogrammaâs lager zijn. Resultaten in dit onderzoek laten zien dat genetische vooruitgang verhoogd kan worden door prestaties van nakomelingen in het commerciële milieu te meten. Wanneer er meerdere commerciële milieus zijn, is één fokprogramma beter dan aparte milieuspecifieke fokprogrammaâs als de genetische correlatie tussen milieus hoger is dan 0.7 â 0.8.
Genotype-milieu interactie kan ook binnen milieus voorkomen door schommelingen in milieu, bijvoorbeeld weersveranderingen. Deze genetische verschillen in milieugevoeligheid uiten zich als genetische verschillen in milieuvariantie. Deze genetische variatie kan worden benut om te fokken op een grotere uniformiteit en robuustheid van dieren. In dit onderzoek wordt een selectie-index gepresenteerd die nauwkeurig de genetische vooruitgang in gemiddelde en variantie van kenmerken kan voorspellen. Resultaten laten zien dat ondanks de lage erfelijkheidsgraad van milieuvariantie, er goede mogelijkheden zijn om de milieuvariantie te veranderen door selectie.

Titel proefschrift: "Methods to Optimize Livestock Breeding Programs with Genotype by Environment Interaction and Genetic Heterogeneity of Environmental Variance"



Zie het origineel
Directe internet uitzending van de promotie