Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid

Gebaande en ongebaande paden in sociaal Europa

WRRportret40_hemerijck
Anton Hemerijck, directeur van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, spreekt op 27 april a.s. zijn oratie uit bij de aanvaarding van het ambt van bijzonder hoogleraar aan de faculteit der Sociale Wetenschappen van de Erasmus Universiteit met de leeropdracht Vergelijkende analyse van de Europese verzorgingsstaat.

Vanwege hun grote historische betekenis zijn de nationale verzorgingsstaat en Europese samenwerking blijvend tot elkaar veroordeeld. De vraag is niet `hoeveel' of `weinig' Europa wij willen, maar aan `wat voor soort' sociaal Europa de lidstaten en de EU verder willen bouwen. In zijn rede gaat Anton Hemerijck expliciet in op de wisselwerking tussen ontwikkelingen in de verzorgingsstaat en de dynamiek van Europese integratie vanaf 1946. Aan de hand van ontwikkelingen in de vakgebieden van de vergelijkende analyse van de verzorgingsstaat en de studie van Europese integratie, wordt aandacht gegeven aan de wederzijdse beïnvloeding tussen het proces van Europese integratie en de opbouw, uitbouw en andere aanpassingen in nationale verzorgingsstaten. Onder het huidige Eurosceptische gesternte houdt dit in dat er een hernieuwd compromis moet worden gevonden om de twee drijvende krachten van de sociale en economische vooruitgang, de Europese markt en de nationale verzorgingsstaat, met elkaar te verzoenen.

Tot op heden is het vraagstuk van de wisselwerking tussen de Europeanisering van het beleid en de nationale hervormingsprocessen nog maar heel beperkt onderzocht. Is er inderdaad sprake van een verschuiving van een positieve samenhang naar een negatieve relatie tussen Europese economische integratie op het probleem-oplossend vermogen van de nationale verzorgingsstaat? Zo ja, is die verschuiving van recente datum of is dit probleem altijd al latent aanwezig geweest? Zo niet, is er een relatie te leggen met pogingen om sociaal beleid naar de Europese beleidsagenda te tillen? En, hoe succesvol zijn dit soort toenaderingspogingen geweest om Europees economisch en sociaal beleid met elkaar in balans te brengen?

Gebaande en ongebaande paden in sociaal Europa is op verzoek in pdf verkrijgbaar bij de Wetenschappelijke Raad voor het regeringsbeleid, afdeling communicatie tel.: 070-3564668. De oratie vind plaats op 27 april om 16.00 uur in de aula van de Erasmus Universiteit Rotterdam (A-gebouw Complex Woudestein), Burgemeester Oudlaan 50 te Rotterdam.