Radboud Universiteit Nijmegen


Decision lab geeft inzicht in vergadertafelmanieren

Een fusie. Een ingrijpende koerswijziging binnen een bedrijf. "Collectieve besluitvorming is vaak moeilijk, belast veel mensen, kost een hoop tijd, kan veel frustratie opleveren en zelfs ten koste gaan van de gezondheid van werknemers." Dus als dat beter kan, dan graag. In het NSM Decision Lab dat op 27 april 2007 aan de Radboud Universiteit zijn deuren opent, bestuderen onderzoekers hoe collectieve besluiten tot stand komen. Het lab is er vooral voor de wetenschap, maar praktijkmensen kunnen er ook wijzer van worden.

De keuze voor collectieve besluitvorming maakt het NSM Decision lab (NSM = Nijmegen School of Management, red.) uniek in Nederland. De Universiteit van Amsterdam en die van Tilburg hebben voorzieningen die erop lijken, maar daar richt men zich op individuele besluitvorming.

"Wij bestuderen gedrag in collectieve besluitvormingsprocessen én de invloed van procedures op dat gedrag. En daardoor dus ook op het verloop en resultaat van de besluitvorming", vertelt Ad van Deemen, hoogleraar Beslistheorie en strategisch management aan de Radboud Universiteit en initiatiefnemer van het lab.

Via de computer
In het NSM Decision lab zitten alle deelnemers achter hun eigen computer en worden alle onderhandelingen via dat medium gevoerd. Dat het zo `in het echt' niet gaat, is volgens Van Deemen geen probleem voor het onderzoek dat hij en zijn collega's hier willen doen. Bedrijfswetenschappers, economen en meer methodisch georiënteerde onderzoekers van het Institute for Management Research van de Radboud Universiteit werken samen in het lab. "Het is geen sociaalpsychologisch onderzoek wat we hier doen. We bestuderen hoe mensen samenwerken en samenspannen, hoe coalities tot stand komen en hoe conflicten ontstaan. Om dan heel precies te weten welke wegen gevolgd worden en hoe bepaalde voorwaarden die je vooraf of tussentijds stelt de zaak beïnvloeden, moet je alle onderhandelingsverkeer digitaal opslaan om het te kunnen analyseren."

Theorieën toetsen
De Nijmeegse onderzoekers willen het NSM Decision lab vooral gebruiken om theorieën over collectieve besluitvorming te toetsen en aan te scherpen. Dat kan op twee manieren: door onderhandelingen volledig vrij te laten verlopen en maar te zien wat er gebeurt, of door een deel van de onderhandelingen volgens templates te sturen. "Dan geven we deelnemers een soort mal, een protocol waarbinnen gewerkt moet worden. En dan kijk je vervolgens wat daar de invloed van is."

De belangrijkste theorieën die de Nijmeegse managementwetenschappers zullen toetsen zijn de coöperatieve speltheorie en de behavioral social choice theorie. Van Deemen: "Bij de coöperatieve speltheorie gaat het om de vraag hoe je tot een coalitie komt en hoe je dan de buit verdeelt. De speltheorie doet daar een aantal voorspellingen over."

In de behavioral social choice theorie draait het om de vraag hoe mensen komen tot een collectieve beslissing. En dan met name welke procedures, welke regels daarvoor worden ingezet. Van Deemen: "Tot nog toe is deze theorie vooral uitgewerkt in wiskundige modellen. Ikzelf pleit er al jaren voor om die modellen empirisch te toetsen en zo verder te ontwikkelen. Dat kunnen we nu dus gaan doen."

De behavioral social choice theorie is in de wetenschappelijke wereld bekend geworden door het werk van Michel Regenwetter die ook op het symposium bij de opening op 27 april aanwezig zal zijn.

`Echte' besluitvorming
Het NSM Decision lab is op de eerste plaats een experimentele onderzoeksvoorziening voor zuiver wetenschappelijk onderzoek, maar ook `echte' proefpersonen met hun besluitvormingskwesties zijn welkom. Volgens Van Deemen kan het niet anders of organisaties hebben belangstelling voor meer inzicht in hun besluitvormingsprocessen. "Collectieve besluitvorming is vaak moeilijk, belast veel mensen, kost een hoop tijd, kan veel frustratie opleveren en kan zelfs ten koste gaan van de gezondheid van werknemers. Denk aan fusies, een heroriëntatie op de producten of diensten die je levert of een koerswijziging als gevolg van veranderende economische omstandigheden. Maar ook onder minder extreme omstandigheden is het volgens mij heel interessant voor organisaties om te zien hoe besluitvorming verloopt of kan verlopen. En inderdaad, voor ons wetenschappers is het dat ook."

Meer informatie
In mei 2007 vinden de eerste experimenten in het NSM Decision lab plaats. Studenten zullen als proefpersonen deels vrije, deels gestuurde rollen spelen in een besluitvormingsproces. Een beperkt aantal journalisten kan meekijken met deze experimenten. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via
wetenschapsredactie@communicatie.ru.nl

De officiële opening van het NSM Decision lab op 27 april 2007 gaat vergezeld van een symposium, vooral bestemd voor vakgenoten in de wetenschap.

Begin juni vindt een open dag voor geïnteresseerden uit het bedrijfsleven plaats. De voorbereidingen hiervoor zijn nog in volle gang; belangstellenden kunnen zich nu al aanmelden bij a.vandeemen@fm.ru.nl