Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hooghalen, 23 april 2007

Onbesproken, maar nooit vergeten

Het ongelooflijke verhaal van: Hélène Egger vertelt in haar 'eigen' straat

Voor de leerlingen van groep 8 van basisschool Op Weg uit Vorstenbosch zijn de geschiedenislessen over de Tweede Wereldoorlog dit jaar wel heel bijzonder!

Deze basisschool staat aan de Eggerlaan. Deze is vernoemd naar het joodse meisje Hélène Egger. Zij zat in de zomer van 1944 ondergedoken in Vorstenbosch en ontsnapte op deze wijze aan deportatie naar de vernietigingskampen. Meer dan 60 jaar later gaat mevrouw Petter-Egger met de leerlingen in gesprek over haar onderduikperiode: over de naar haar genoemde straatnaam. De gastles vindt plaats op vrijdag 27 april om 10.30 uur op basisschool Op Weg in Vorstenbosch.

In Vorstenbosch herinnert één straatnaam aan de Duitse bezetting: de Eggerlaan. Voor de leerlingen van basisschool Op Weg heeft de straat niet direct een link met de oorlogsjaren. Toch is de Eggerlaan genoemd naar Hélène Egger, die als jong joods meisje in het dorp ondergedoken zat. Zij was ondergebracht bij een boerengezin met vijf kinderen.

Hélène heette 'Leentje Bakker' en ging zelfs mee naar de kerk. Eigenlijk wist het hele dorp van haar onderduik. Niemand heeft haar echter verraden. Tot de bevrijding in september 1944 woonde Hélène Egger alias Leentje Bakker bij de familie Voets in Vorstenbosch. Haar vader en broers overleefden de oorlog niet. Na de bevrijding keerde Hélène elke zomer terug naar Vorstenbosch om vakantie te vieren bij de familie Voets. Ze beschouwde hen als haar tweede familie.

Jarenlang sprak mevrouw Petter-Egger niet over haar ervaringen in de oorlog. Nu, meer dan 60 jaar later, vertelt ze voor de eerste keer haar verhaal. Ze is uitgenodigd door basisschool Op Weg. Het project wordt gecoördineerd door het Landelijk Steunpunt Gastsprekers WO II-Heden. Door bemiddeling van dit Steunpunt vertellen ooggetuigen van de oorlog hun persoonlijke verhaal aan jongeren van nu: variërend van leerlingen van basisscholen tot vmbo'ers of studenten. Indien u deze gastles bij wilt wonen, kunt u contact opnemen met het Landelijk Steunpunt Gastsprekers WOII - Heden.


---

Voor meer informatie Landelijk Steunpunt Gastsprekers WO II-Hden

p.a. Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Oosthalen 8 - 9414 TG Hooghalen

T (0593)592600 - F (0593)592546

I www.steunpuntgastsprekers.nl

E info@kampwesterbork.nl

Contactpersonen : Albert Gilbert/Erik Guns

----------

Oosthalen 8 - 9414 TG Hooghalen - The Netherlands
T +31 (0)593 59 26 00 - F +31 (0)593 59 25 46
E info@kampwesterbork.nl - I www.kampwesterbork.nl