Achtduizend Batavieren van Nijmegen naar Twente

23.04.2007 / 17:14 / Rubriek: Sport / Organisatie: Universiteit twente

Universiteit twente

Nijmegen/Enschede - De grootste estafetteloop ter wereld, van Nijmegen naar Enschede, kent dit jaar een record aantal deelnemers: 8.250 lopers, verdeeld over 330 ploegen uit 6 landen. De 35e Batavierenrace start in de nacht van vrijdag 27 op zaterdag 28 april om
0.00 uur in Nijmegen. Aan het eind van zaterdagmiddag, na herstarts in Dinxperlo, Barchem en Enschede, bereikt de karavaan van lopers, busjes en motoren de finish op de campus van de Universiteit Twente.

Onderdeel van de Batavierenrace is de Norit Universiteitscompetitie. Deze competitie heeft dit jaar voor het eerst de officiële status van Nationaal Studentenkampioenschap gekregen. Aan dit kampioenschap nemen 13 teams van universiteiten en hogescholen deel. De overige 317 teams strijden om de hoogste plaats in het algemeen klassement.

De route bestaat uit 25 etappes variërend van ongeveer 3 tot 12 kilometer, waarvan er 17 door mannen en 8 door vrouwen gelopen worden. Vanaf de start bij het Universiteit Sportcentrum in Nijmegen lopen de deelnemers via Duitsland, de Achterhoek en het oude centrum van Enschede naar de finish op de campus van de Universiteit Twente. De totale lengte van het parcours bedraagt 185 kilometer, een afstand die door de snelste ploegen in minder dan 11 uur wordt afgelegd.

Na afloop van de race vindt op de campus van de Universiteit Twente voor alle deelnemers en medewerkers het grootste studentenfeest van de Benelux plaats.

Voor de 35e editie is de Batavierenrace een samenwerkingsverband aangegaan met de internationale humanitaire organisatie Right To Play van viervoudig Olympisch kampioen Johann Olav Koss. Right To Play brengt sport- en spelprogramma's naar kinderen in de meest achtergestelde gebieden. Sport en spel kunnen een essentiële bijdrage leveren aan de emotionele en sociale ontwikkeling van deze kinderen.