Ingezonden persbericht


PERSBERICHT: NNV organiseert Fysica 2007

Op 27 april organiseert de Nederlandse Natuurkundige Vereniging haar jaarlijkse symposium Fysica. Het vindt plaats in het Evoluon in Eindhoven. Het evenement is niet specialistisch van aard en daarmee toegankelijk voor alle soorten natuurkundigen. Het avondsymposium is daarnaast geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in de discussie 'Nederland Kennisland' versus de rol van Nederlandse onderzoekers in een wereldwijde open innovatie. Het dagprogramma is onderverdeeld in verschillende onderdelen.

Lezingen
Tijdens Fysica 2007 worden drie belangrijke prijzen besproken. Jan A. Tauber geeft een lezing over The Cosmic Microwave Background en de metingen van het spectrum hiervan en detectie van haar anisotropies. Dit onderwerp was goed voor de Nobelprijs voor natuurkunde 2006, gewonnen door John C. Mather en George F. Smoot. Daarnaast laat Theo Rasing in de Physicalezing zijn licht schijnen op het onderwerp getiteld From Faraday to femtoseconds: controlling Magnetism by Light, waarin hij bespreekt wat licht voor effect heeft op magnetische velden. Sylvie Roke bespreekt het onderwerp waarvoor zij de Minerva-prijs 2006 in ontvangst mocht nemen. Deze prijs wordt eenmaal in de twee jaar uitgedeeld door Stichting FOM, die hiermee aandacht wil vestigen op uitstekende vrouwelijke natuurkundigen. Roke zal haar onderwerp Nonlinear optical scattering: Bridging the gap between surface science & soft matter verder toelichten.

Parallelsessies
In de middag zijn er een viertal parallelsessies. In de sessie Hot in Physics spreken Bob van Eijk (Mass and energy: Intruiging phenomena at both fermi scale and in our universe), Michel Versluis (Where curiosity can lead to) en Thomas Roeckmann (Isotope fingerprints in the atmosphere). De sessie Technical Physics wordt georganiseerd door de afdeling Technische Fysica van het KIvI-NIRIA (Koninklijk Instituut van Ingenieurs). Dit is een technisch inhoudelijke sessie rondom het thema veiligheid. In de derde sessie komt de arbeidsmarkt voor fysici aan bod. Hierin wordt aan de hand van praktijkvoorbeelden aangegeven hoe verschillende fysici van vandaag invulling geven aan hun loopbaan. De vierde sessie gaat over het natuurkundeonderwijs op de middelbare scholen. Onder leiding van Sijbrand de Jong (RU) zullen drie inleiders spreken over een korte lijst van prikkelende stellingen en intrigerende vragen.

Tevens kunnen bezoekers op excursie naar Philips research, een markt voor industrie en instituten bezoeken of posterpresentaties bekijken. Voor het laatste onderdeel zal ook een prijs worden uitgereikt door The European Physical Journal voor beste poster. Daarnaast vindt tijdens de lunchpauze ook de eindronde plaats van de eerste NNV-SPIN Bachelorprojectwedstrijd, waarin de drie overgebleven studenten een korte lezing geven over hun bachelorproject. Ook organiseert de NNV haar Algemene Ledenvergadering.

Prijzen
Tijdens FYSICA 2007 worden, naast bovengenoemde prijzen, ook de prijzen uitgereikt aan de winnaars van de NTvN-prijsvraag en de Natuurkundedocent van het Jaar-prijsvraag. (zie apart persbericht)

Avondforum
In de avond staat een forum gepland. Hierin wordt gediscussieerd over de vraag hoe het motto 'Nederland Kennisland' zich verhoudt tot de belangrijke rol van Nederlandse onderzoekers in een wereldwijde open innovatie. Inleiders zijn Frans Greidanus (Managing Director Philips Research East Asia), Emmo Meijer (Senior Vice-President Unilever Food R&D en deeltijdhoogleraar aan de TU Eindhoven) en Joop Sistermans (voorzitter van de Adviesraad voor Wetenschap en Technologie). Als discussieleider treedt Harrie van den Akker (aftredend voorzitter NNV, hoogleraar aan de TU Delft) op. De discussie is gratis toegankelijk voor het algemene publiek.

--

Noot voor de pers

FYSICA 2007 vindt plaats in het Evoluon in Eindhoven. Adres: Noord Brabantlaan 1A, 5652 LA Eindhoven.
Voor een routebeschrijving zie http://www.evoluon.com/.
Deelname is gratis voor pers. Aanmelding wordt op prijs gesteld en wel voor donderdag 26 april 12h bij Ingrid Faas: bureau@nnv.nl.

Voor verdere inlichtingen over FYSICA 2007 kunt u terecht bij:

Jos van Haaren (voorzitter organisatiecomité FYSICA 2007) tel.: 040 27 47710
e-mail: j.a.m.m.van.haaren@philips.com
internet: http://www.fysica.nl

Carlijn Langeveld (hoofd bureau NNV)
tel.: 020 592 22 11
e-mail: hoofdbureau@nnv.nl
internet: http://www.nnv.nl/

Voor verdere inlichtingen over de Physica-lezing kunt u terecht bij:

Gerard Nienhuis (voorzitter Stichting Physica)
tel,: 071 52 75822
e-mail: nienhuis@molphys.leidenuniv.nl
internet: http://www.physica.nl/

Voor verdere inlichtingen over het Avondforum kunt u terecht bij:

Jos van Haaren (voor contactgegevens, zie boven)