Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 24 april 2007

Scholieren gaan de cel in voor kinderrechten
KidzWise-groep voert haar plan uit

Vrijdag 27 april gaan vier scholieren op Politiebureau Amersfoort een paar uur de cel in om hiermee aandacht te vragen voor kinderrechten. De scholieren wonnen, met dit zelfbedachte plan, tijdens de dag voor de Rechten van het Kind op het KidzWise-event één van de drie hoofdprijzen. De prijs, een geldbedrag van ¤ 500, maaktt mogelijk dat de scholieren hun plan ook daadwerkelijk kunnen uitvoeren. Op vrijdag starten zij hun plan en stellen hiermee de barre omstandigheden aan de kaak waarin sommige jonge gedetineerden verkeren. KidzWise is een campagne van de Nationale Jeugdraad en Codename Future.

Max (14), Mathijs (15), Anastacia (14) en Carlo (14) van het Stedelijk Lyceum uit Roermond gaan vrijdag een paar uur de cel in. De scholieren hopen dat door hun actie de ogen van politici en scholieren open gaan. De ervaringen die ze in de cel opdoen willen ze op een aantal scholen gaan vertellen aan leeftijdsgenoten. Het groepje beschrijft zelf hun actie als volgt: 'Jongeren die door de rechter zijn veroordeeld en zijn opgesloten hebben ook rechten, maar in sommige gevallen is het met die rechten erg slecht gesteld. Zo is het min of meer normaal dat een jeugdige verdachte heel lang op zijn proces moet wachten, en is het soms per dag verschillend of een jongere naar buiten mag om te 'luchten'.' Door hun actie hopen de scholieren dat er iets wordt gedaan aan die barre omstandigheden.

Vorig schooljaar zijn honderden middelbare scholieren uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs bezig geweest met het bedenken en uitwerken van hun plannen over kinderrechten. Codename Future ontwikkelde hiervoor lesmateriaal over bijvoorbeeld kindsoldaten, kindermishandeling en kinderarbeid. De Nationale Jeugdraad begeleidde de groepjes bij het uitvoeren van hun plannen. De KidzWise Awards zijn vorig jaar uitgereikt tijdens het KidzWise Event, welke onderdeel uitmaakt van de campagne KidzWise. Met deze campagne stimuleert het Kinderrechtencollectief jongeren om in actie te komen voor de rechten van kinderen in Nederland of ergens anders op de wereld. Voor meer informatie over de organiserende partijen verwijzen we u naar hun website:

www.kidzwise.nl

www.jeugdraad.nl
www.codenamefuture.nl

Noot voor redactie,