Staatssecretaris Huizinga presenteert nieuwe visie IJsselmeergebied

Op vrijdag 27 april overhandigt Tineke Huizinga, staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, het adviesrapport ''Een ander IJsselmeergebied'' aan regionale bestuurders van provincies, waterschappen en gemeenten rondom het IJsselmeergebied. De verslechterde ecologische toestand, de klimaatverandering en de druk op de ruimte en bereikbaarheid in het gebied vragen om een integrale aanpak en nieuw beleid. Daarom heeft een groep jonge medewerkers van de ministeries van Verkeer en Waterstaat, Landbouw en VROM de opdracht gekregen om op een creatieve manier naar alle mogelijkheden te kijken. Hieruit is een visie opgesteld over de toekomst van het gebied die als startpunt dient voor discussie met de belanghebbenden in het gebied.

In het rapport wordt ingegaan op de verschillende vraagstukken in en rond het IJsselmeer / Markermeer / IJmeer en wordt een voorstel gedaan hoe de verschillende opgaven in het gebied elkaar kunnen ondersteunen. Daarbij wordt uitgegaan van een kwaliteitswinst voor het gehele gebied. Het gaat hier om een visie waarin veiligheid, de zoetwaterfunctie en ecologie in het gebied in samenhang wordt bezien met de mogelijkheden voor woningbouw en bereikbaarheid.

Het advies vormt het startpunt van de discussie over de toekomst van het IJsselmeergebied. De visie en het daaropvolgende beleid wordt uitgewerkt in overleg met de regio. Binnenkort start een consultatieronde waarin gesproken wordt met bestuurders van gemeenten, provincies, waterschappen en maatschappelijke organisaties. Deze zomer komt staatssecretaris Huizinga met een plan van aanpak voor het ontwikkelen van een nieuw beleidskader voor een toekomst gerichte aanpak van het IJsselmeergebied.

Media is van harte uitgenodigd aanwezig te zijn bij de presentatie.

Programma:

De bijeenkomst is van 12.45 tot 14.00 uur

* Inleiding door staatssecretaris Tineke Huizinga
* Presentatie adviesrapport door twee jonge ambtenaren
* Eerste reactie op het rapport van de aanwezige bestuurders
* Gelegenheid tot interviews

Adres:

Nieuwland Erfgoedcentrum

Oostvaardersdijk 01-13

8242 PA Lelystad

Lelystad

Vertegenwoordigers van de media kunnen zich aanmelden bij:

Anja Sinnema, 070-3517112 of Karin van Rooijen, 070-3517794, ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed