Bezoek Afrikaanse delegatie CITES aan Minister

25.04.2007 / 09:45 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Ifaw

Ifaw

AFRIKAANSE LANDEN: MORATORIUM IVOORHANDEL DRINGEND NODIG Den Haag, 25 april 2007.
Beste redactie,

Vrijdag 27 april as. krijgt de Nederlandse regering bezoek van Afrikaanse regeringsvertegenwoordigers uit Kenia, Mali, Togo, Tsjaad, Congo en Niger. Zij vragen steun voor een 20-jarig moratorium op ivoorhandel waarover zij een resolutie hebben ingediend voor de komende CITES-conferentie over handel in bedreigde diersoorten. Deze vindt plaats van 4 tot 15 juni in Den Haag. Minister G. Verburg (LNV) is voorzitter. Haar plaatsvervanger directeur-generaal A. Oostra ontvangt vrijdag de delegatie.

Wij nodigen u graag uit de Afrikaanse delegatie te ontmoeten direct na het gesprek met Oostra en zijn specialisten. U kunt hen vinden op het LNV-ministerie in vergaderzaal 6003 vanaf 12.00 uur. Wilt u mij laten weten of u komt via email adres fverdeuzeldonk@ifaw.org of 06-5462 4779 (Franscé Verdeuzeldonk, persvoorlichter). Wij geven de LNV-receptie uw naam door zodat u zult worden toegelaten tot de zaal.

Het aantal olifanten is momenteel tussen de 402 000 en 660 200 op het Afrikaanse continent (telling uit 2002). Dat is slechts zo'n tien procent van het aantal in de jaren 30. De zeven bezoekers uit Afrika vrezen deze nog overgebleven olifanten te verliezen aan stropers. Onder de huidige CITES-wetgeving is het immers schier onmogelijk illegale ivoorhandel aan te pakken. Bovendien mag er op beperkte schaal ivoor worden verkocht waardoor stropers in vele landen hun illegale activiteiten hebben geïntensiveerd. Ook zagen ivoorsmokkelaars over de hele wereld de kans schoon hun illegale ivoor via het legale circuit te verhandelen. Daarom is een 20-jarig moratorium op de handel de enige maatregel die hun olifanten kan redden, zo zal de Afrikaanse delegatie de Nederlandse regeringsvertegenwoordigers uitleggen.
De Afrikaanse delegatie ontmoet deze week ook regeringsvertegenwoordigers in Duitsland, Frankrijk, België en van de EU in Brussel en Straatsburg.

Het is minister Verburg's vuurdoop op het internationale podium en ook die van de nieuwe regering.
Nederland kan hier laten zien dat zij niet voornemens is de Afrikaanse olifanten in handen te laten vallen van stropers en dat zij zich actief inzet om de olifant voor uitsterven te behoeden.

Dank voor uw tijd en graag tot vrijdag,
Marcel Bertsch
Directeur IFAW Nederland
Voor nadere informatie, beeldmateriaal of interviews met Marcel Bertsch, directeur IFAW Nederland, of Yvette Brook, beleidsmedewerker, kunt u contact opnemen met: Monika Schouten, afd. communicatie, tel.: 070-335 50 11 tst. 117 E-mail: mschouten@ifaw.org