Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Proces grijs kenteken begin deze week

Den Haag, 25 april 2007

De belastingkamer van de rechtbank in Arnhem behandelt op vrijdag 27 april de proefprocedure aangespannen door grijs kentekenhouders die door de nieuwe belastingregeling zijn gedupeerd. De ANWB en de Stichting Belangen Grijs Kentekeneigenaren (SBG) hebben de krachten gebundeld en vragen namens duizenden gedupeerden teruggave van de verhoogde belastinggelden. Naar het oordeel van zowel de ANWB als de SBG leidt de nieuwe regeling tot een onevenredige zware last voor de particuliere grijs kentekenhouders.

Op 1 juli 2005 werd het lage tarief voor auto's met een grijs kenteken voor particulieren afgeschaft. In veel gevallen moest er vanaf die datum vier of vijf keer zoveel motorrijtuigenbelasting betaald worden. Voor ondernemers met een BTW-nummer die in het bezit zijn van een bestelauto is het lage tarief wel in stand gebleven.

Particulieren met een bestelauto werden door de nieuwe regeling niet alleen geconfronteerd met een enorme lastenverhoging maar ook met een grote waardedaling van hun voertuig. In veel gevallen gaat het om duizenden euro's.

Het vorige kabinet was ook na aandringen van de ANWB en SBG niet bereid een overgangsregeling te maken voor de bestaande gevallen.

Het ontbreken van een goede overgangsregeling en de daaropvolgende enorme financiële schade van deze autobezitters was reden voor de ANWB en SBG een proefprocedure te beginnen.

De uitspraak volgt in de loop van dit jaar.

Persdienst ANWB
070 314 62 39 (Annelies Tichelaar)
070 314 62 88 (Markus van Tol)
070 314 62 54 (Ad Vonk)
070 314 78 03 (fax)