Gemeente Arnhem

Gemeente vraagt bewoners te helpen dieren tellen(26-04-07) Sinds 1999 vraagt de gemeente Arnhem de bewoners van de stad om mee te werken aan het tellen van dieren en planten in de periode van april tot oktober. Ditmaal gaat het om muurleeuwenbek, muurvaren, egel, konijn, haas en verblijfplaatsen van gierzwaluw en vleermuizen. Deze planten- en diersoorten maken duidelijk hoe het staat met de kwaliteit van de natuur in de stad.

De gemeente doet deze oproep samen met de Gierzwaluwwerkgroep en de Vleermuiswerkgroep Gelderland. De formulieren kunnen worden gedownload via www.arnhem.nl of worden afgehaald bij het informatiecentrum in het stadhuis of aan de balie van Loket Zuid op Kronenburg, bij het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie (CNME) of het Bezoekerscentrum Sonsbeek.

Meetellen is niet moeilijk.
Regelmatig in de tuin, in het plantsoen of op het balkon uit te kijken naar egel, haas, konijn, groepen vleermuizen en gierzwaluwen is voldoende om een formulier te kunnen invullen. Op diverse stenen muren in de stad groeit muurleeuwenbek of muurvaren. Ingevulde lijsten kunnen tot uiterlijk 15 oktober naar de gemeente worden gestuurd (dienst Stadbeheer, t.a.v. Robin Driessen, Antwoordnummer 2061, 6800 WR Arnhem (postzegel niet nodig). Het kan ook digitaal per mail naar robin.driessen@arnhem.nl. Met vragen kan men de gemeente bellen, via 0900-1809 (lokaal tarief).

Eerdere reacties
In 2006 hebben 37 bewoners samen 103 ingevulde formulieren ingestuurd. In totaal werden er 253 dieren, 6 vleermuisverblijven en 14 gierzwaluwverblijven geteld. Daarnaast zijn buiten de gevraagde soorten waarnemingen gedaan van ijsvogel, steenuil en vos. Van 1999 tot 2005 hebben repectievelijk 248, 23, 118, 25, 86, 55 en 70 bewoners gereageerd. Het aantal reacties is sterk afhankelijk van de soort die geteld moet worden. Makkelijk herkenbare soorten als egel en eekhoorn geven meer reacties.
Inzenders van de tellijsten ontvangen automatisch een verzoek tot tellen thuis.

Andere inventarisaties
De waarnemingen van de zoogdieren worden doorgegeven aan de zoogdierenvereniging VZZ. Daarnaast zijn er 2 landelijke oproepen. Iedere maand heeft de VOFF (overkoeplende vereniging voor natuurgroepen) een specifieke soort die wordt geteld. Informatie via 024-3652353 en www.telmee.nl. De Natuurhistorische Vereniging KNNV telt dit jaar de libellen. De Heemtuin in Presikhaaf doet mee met het landelijk Libellen-weekend, 16 en 17 juni. Informatie via 030-2314797 en www.knnv.nl.