Dienstenbond CNV

Nieuws

CAO onderhandelingen Banden- en Wielenbranche van start

26 april 2007
Categorie: algemeen nieuws dibo

Door: m.denheijer

Werkgevers in de Banden- en Wielenbranche en CNV Dienstenbond zijn de onderhandelingen gestart over een nieuwe CAO. De voorstellenbrieven zijn uitgewisseld en toegelicht. In deze Info gaan wij nader in op de voorstellen die de werkgevers op tafel hebben gelegd.

De werkgevers zetten vooral in op een tweetal punten: gematigde loonontwikkeling en flexibilisering van de arbeidstijden.

Gematigde loonontwikkeling
Ondanks het economisch herstel vragen de werkgevers om ook voor dit jaar een gematigd loonbeleid te voeren. Redenen die zij hiervoor opgegeven zijn:

* De omzetten in de sector bedrijfswagenbanden lopen terug doordat er meer nieuwe bedrijfsautos worden aangeschaft en de vervangingsmarkt hierdoor onder druk komt te staan.
* De stijgende verkoop van winterbanden veroorzaakt een dalende afname van zomerbanden. Het ene neutraliseert het andere.
* Er is een noodzaak om in de komende jaren extra investeringen te doen op het gebied van veiligheid.

* Verhoging van de energieprijzen heeft gevolgen voor de omzetten in de bedrijfstak.

* Er ontstaat toenemende concurrentie tussen de autodealers en de banden- en wielenbranche.

Ook willen de werkgevers de beloningen meer gaan afstemmen op de individuele prestatie van de werknemers. Met andere woorden: de structurele component zo veel mogelijk beperken en in plaats daarvan er meer naar toe overgaan om resultaatafhankelijke en eenmalige beloningen toe te passen.

Flexibilisering van de arbeidstijden
Op dit punt hebben werkgevers het volgende voorstel geformuleerd:
* Het verruimen van de dagspiegel naar 07.00 uur tot 21.00 uur. Gebruikmakend van de ruimte die de nieuwe arbeidstijdenwet hen biedt stellen zij verder voor, maximaal 10 uur per werkdag, maximaal 50 uur per werkweek en gemiddeld 48 uur per week over een periode van 16 weken.

* Minimaal 7 dagen van tevoren moet het rooster bij de werknemers bekend zijn en de werkgever houdt zo veel mogelijk rekening met de privé-omstandigheden van de werknemer. De werknemer geeft deze omstandigheden tijdig aan. Wat tijdig is, zal dan met de bonden nog nader besproken moeten worden.

* De werkgevers willen ruimer gebruikmaken van de urenbank zoals die in de cao al bestaat door een maximaal plus- en minurensaldo van 120 uren af te spreken. Met de vakbonden zullen dan nog wel afspraken gemaakt moeten worden voor wat betreft het opnemen van de uren, het verrekenen van een negatief saldo, het uitbetalen en bijvoorbeeld het storten in een levensloopregeling.
* Om de specifieke invulling van het werkgeversvoorstel per bedrijf te kunnen regelen stellen de werkgevers voor om met de bonden nadere afspraken te maken over de rol van de ondernemingsraad of een eventueel ander medezeggenschapsorgaan hierbij.

De eerste reactie van CNV Dienstenbond
We hebben samen met de collega-bonden alvast een aantal kritische opmerkingen bij het werkgeversvoorstel geplaatst. Deze komen op het volgende neer:

* Wij vinden een gemiddelde van 48 uur per week op het eerste gezicht te hoog. Wij denken meer aan een gemiddelde van 38 uur per week.

* De bekendmaking van het rooster uiterlijk 7 dagen van tevoren vinden wij te kort.

* Wij vinden de controleerbaarheid heel belangrijk. Om die reden stellen wij dat wanneer een bedrijf gebruik wil gaan maken van flexibilisering van de arbeidstijden, hij hiervan melding moet maken bij de in de cao vastgelegde Vaste Commissie. Bij deze melding hoort een aantoonbare schriftelijke toestemming van de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging. Indien een bedrijf geen medezeggenschaporgaan heeft, dient hier een andere oplossing voor gevonden te worden.

* Er kan wat ons betreft geen sprake zijn van eenzijdige oplegging en vandaar dat wij vinden dat de individuele werknemer toestemming moet verlenen met de flexibilisering van zijn dienstrooster en dus een afwijking van zijn huidige situatie.

* Over wat verstaan wordt onder privé-omstandigheden zullen de werkgevers nadere afspraken met de bonden moeten maken.
* Werkgevers hebben aangegeven dat de flexibilisering van de arbeidstijden wat hen betreft voornamelijk betrekking heeft op de werknemers die in de werkplaatsen werken. Wij hebben aangegeven dat, wanneer we tot afspraken komen over flexibilisering van de arbeidstijden, het onze voorkeur heeft om geen onderscheid te maken in functiegroepen. Wanneer bijvoorbeeld een administratief medewerker extra en/of flexibel wil werken, dan moet die mogelijkheid er ook zijn.

* We hebben aangegeven dat het mogelijkerwijs een idee is om gedurende de looptijd van de nieuwe cao eventueel eerst een pilot in de branche af te spreken en die na een jaar te evalueren alvorens we eventuele verdere afspraken gaan maken.

Na het geven van deze eerste reactie gaan de bonden nu nader studeren op het voorstel van de werkgevers. Hierbij zullen we ons deskundig laten adviseren. Tijdens de volgende onderhandelingsronde zullen we op het voorstel terugkomen.

In de tussentijd is CNV Dienstenbond wel benieuwd naar wat u van het voorstel van de werkgevers vindt. Ziet u bezwaren? Zo ja, welke zijn dit en hoe zouden die kunnen worden weggenomen. U kunt reageren per e-mail. Wij zien uw reactie met interesse tegemoet!!

Op maandag 14 mei, vrijdag 1 juni en woensdag 13 juni zal een vervolg gegeven worden aan het cao-overleg. Dan verwachten wij ook te zullen gaan praten over de wijzigingsvoorstellen zoals CNV Dienstenbond die heeft ingediend. U heeft deze voorstellen in februari al van ons ontvangen.

Samen sterk voor een nieuwe cao
Iedereen profiteert van een cao. Maar we kunnen alleen een goede cao afsluiten als we genoeg leden hebben. Alleen samen staan we sterk! Daarom is het van groot belang dat u uw collega lid maakt.

Alleen leden van CNV Dienstenbond hebben invloed op hun eigen arbeidsvoorwaarden. Maar er zijn nog meer redenen om lid te worden van de goedkoopste vakbond van Nederland. Zo hebben wij een compleet pakket aan rechtsbijstand, waarmee u al snel 150,00 bespaart ten opzichte van andere rechtsbijstandaanbieders.

Indien u naar aanleiding van deze info vragen en/of opmerkingen heeft kunt u terecht bij uw cao-onderhandelaar Martijn den Heijer via telefoonnummer: 010-2651111 of e-mail
m.denheijer@remove-this.cnvdibo.nl