Gemeente Ede

nummer 87/ Ede, 26 april 2007

Digitalisering zorgt voor betere dienstverlening aan burgers

Gemeente Ede tekent contract voor midoffice

De gemeente Ede is van plan om de aanschaf van de midoffice te gunnen aan de bedrijven Bull Nederland, Circle Software en Seneca Webdevelopment. Met de aanschaf is een bedrag gemoeid van 1,5 miljoen over een periode van vijf jaar. Hierdoor behoort de gemeente Ede tot de kopgroep van Nederlandse gemeente op het gebied van digitale dienstverlening. De verwachting is dat andere gemeenten het Edese voorbeeld zullen volgen.

Vrijdag 27 april om 14.00 uur tekenen wethouder F. van Zuilen en vertegenwoordigers van de drie bedrijven in de B & W-kamer een contract waarin staat dat er een voornemen tot gunning is. De drie bedrijven hebben de opdracht verworven na een Europese aanbesteding. De midoffice is simpel gezegd de technische schakel tussen de frontoffice (de loketten met de burgercontacten) en de backoffice (waar de vakspecialisten van de gemeente zitten). Via de midoffice kunnen straks alle documenten en gegevens van de klant via de computer worden opgevraagd, hergebruikt en uitgewisseld. De recente invoering van het digitaal loket in Ede, waarbij het voor de burger mogelijk is om via de computer thuis een bouw- en kapvergunning en een uittreksel GBA aan te vragen, is al een kleine stap in die richting.
Dankzij de midoffice kan de gemeente in de toekomst bij al haar dienstverlening beter en sneller werken tegen lagere kosten. Ook voor de burgers en organisaties wordt het steeds makkelijker om zaken met de gemeente te doen.

Veranderingen
De komende jaren zal er bij de gemeente Ede veel gaan veranderen. Door de nieuwe ICT-mogelijkheden zal ook de werkwijze geleidelijk gaan veranderen. De gemeente Ede zal de midoffice met name gebruiken om de publieke dienstverlening te verbeteren op het gebied van elektronische diensten, loketten, post en telefonie.
De gemeente Ede heeft samen met de gemeenten Alphen aan de Rijn, Nieuwegein, Delft en Zoetermeer meegedaan aan een pilot voor de aanschaf van een midoffice. Nu deze vijf gemeenten ervaring hebben opgedaan, profiteren andere gemeenten hiervan door hetzelfde concept en bestek te hanteren.

---