Provincie Groningen

dichterbij Grootschalige afvang en opslag van CO2 stap dichterbij 27 april 2007

Secretaris-generaal Van der Vlist van het ministerie van VROM, bestuursvoorzitter Van Halderen van Nuon en commissaris van de koningin Alders van de provincie Groningen ondertekenen vandaag een intentieverklaring. Partijen spreken hierin het voornemen uit om concrete stappen te zetten die moeten leiden tot het op grote schaal afvangen, transporteren en opslaan van CO2. Deze intentie sluit aan bij de ambities van het huidige kabinet om de komende jaren tot een significante reductie van CO2-uitstoot te komen. De partijen zien goede kansen om CO2 af te vangen bij de geplande multi-fuel centrale Nuon Magnum in de Groningse Eemshaven.

De intentieovereenkomst wordt vandaag getekend op het provinciehuis in Groningen tijdens het symposium 'Eemshaven & schone kolen: transitie naar een duurzame toekomst'. In de verklaring spreken VROM, Nuon en de provincie uit dat zij samenwerken aan de realisatie van grootschalige CO2-afvang, transport en opslag. VROM schept de juiste beleidscondities om dat mogelijk te maken. Nuon maakt de multi-fuel centrale Magnum geschikt voor het afvangen van CO2. De provincie Groningen gaat de verschillende partijen die betrokken zijn bij het project organiseren en ondersteunen.

Tijdens de Europese top in Brussel in maart van dit jaar gaf premier Balkenende aan dat Nederland zich tot koploper wil ontwikkelen op het terrein van schone kolentechnologie en de ondergrondse opslag van CO2. Volgens minister Cramer van VROM kunnen we het klimaatprobleem niet voldoende snel beheersen zonder gebruik te maken van schoon fossiel en ondergrondse opslag van CO2. Cramer: "CO2-opslag is een belangrijke overgangstechnologie naar een duurzame energievoorziening."

Naast dit initiatief in Eemshaven stelt het kabinet tachtig miljoen euro beschikbaar voor de eerste stappen in het ontwikkelen van CO2-afvang en ondergrondse opslag voor kleine projecten. De realisatie van Nuon Magnum sluit naadloos aan bij deze ambitie. Temeer omdat zich in Noord-Nederland - de Energy Valley van Noordwest-Europa - de nodige kennisinstellingen en bedrijven bevinden die hieraan kunnen bijdragen. Bovendien zijn er lege gasvelden beschikbaar om CO2 in op te slaan. Met de ondertekening van deze intentieverklaring wordt een belangrijke stap gezet in de reductie van CO2-uitstoot in Nederland.

27 april 2007