Provincie Utrecht

over bevrijdingsdag voor inwoners provincie Utrecht

Gratis krant over bevrijdingsdag voor inwoners provincie Utrecht

27-4-2007 -

Vandaag valt bij alle inwoners van de provincie Utrecht de Bevrijdingskrant op de mat. Dit is een uitgave van AD/UN in samenwerking met de provincie Utrecht over Bevrijdingsdag. De krant is ook gratis af te halen bij de burgerbalies van alle gemeentes.

De provincie Utrecht is dit jaar gastprovincie van de Nationale Start Viering Bevrijding. Op die dag zal Utrecht, in samenwerking met Nationaal Comité 4 en 5 mei, Bevrijdingsfestival en de gemeente Utrecht, laten zien welk belang zij hecht aan het herdenken van onze herwonnen vrijheid. In aanloop hier naar toe wordt de Bevrijdingskrant in een oplage van zo'n 450.000 stuks verspreid onder alle huishoudens van de provincie Utrecht. Op initiatief van de provincie wordt met deze eenmalige uitgave iedereen in de provincie op de hoogte gebracht over wat er allemaal staat te gebeuren in de stad Utrecht en in de andere gemeenten in de provincie op 5 mei. Dit is een uniek initiatief in de geschiedenis van de Nationale Start Viering Bevrijding, mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De Bevrijdingskrant vertelt aanstekelijk waar vrijheid voor staat, wat er georganiseerd wordt en waar het publiek zich op kan verheugen. Het is ook een krant waarin verhalen en beelden van oorlog en vrede in de provincie een bijdrage leveren aan herdenken en herinneren. In de krant staat onder meer een interview met minister president Balkenende, staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de heer Staal, commissaris van de Koningin van Utrecht. Verder wordt aandacht besteed aan de diverse activiteiten die voor Bevrijdingsdag zijn georganiseerd zoals een stoeptegelwedstrijd voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs en het evenement `Adopteer een monument' voor basisscholen.

Op 5 mei is minister-president Balkenende te gast bij de festiviteiten rond de Nationale Start. Hij zal 's ochtends met ruim zeshonderd genodigden een programma in de Domkerk bijwonen. Daarna onthult de cvdK de heer Staal de winnende stoeptegels van de stoeptegelwedstrijd. Dit doet hij op weg naar het festivalterrein park Transwijk. OP het festivalterrein opent de minister-president het Bevrijdingsfestival door het ontsteken van het Bevrijdingsvuur..

De krant is vanaf 2 mei ook gratis af te halen bij de burgerbalies van alle gemeentes van de provincie Utrecht (zolang de voorraad strekt). Het festivalterrein op park Transwijk is vanaf 12.00 uur gratis toegankelijk voor bezoekers. Er zijn optredens van bijvoorbeeld Racoon, Zuco 103 en The Opposites.