Gemeente Venlo


Venlo opent deur voor nieuwe aanbieders peuterspeelzaalwerk

persbericht 27 april 2007

Met haar Visie peuterspeelzaalwerk 2007-2012 opent Venlo de mogelijkheid voor nieuwe aanbieders van peuterspeelzaalwerk om subsidie aan te vragen voor de exploitatie van een peuterspeelzaal. Ook maakt de Visie duidelijk dat de ambities van de gemeente op functies en kwaliteit van het peuterspeelzaalwerk op niveau 2 liggen, het hoogste niveau.

"We merken dat er ook allerlei goede initiatieven voor peuterspeelzaalwerk vanuit verschillende nieuwe organisaties komen. In de nieuwe Visie hebben we vastgelegd dat ook deze nieuwe aanbieders de mogelijkheid krijgen om subsidie aan te vragen", zegt verantwoordelijk wethouder Jan Lamers.

Een organisatie die subsidie aanvraag moet onder meer aan de volgende criteria voldoen:
* er moet blijken dat er voldoende vraag is voor de lange termijn;
* de peuterspeelzaal werkt samen met een of meerdere basisscholen in de buurt;
* de samenwerking is minimaal gericht op een doorgaande pedagogische lijn
* en de peuterspeelzaal bestaat al twee jaar in de desbetreffende wijk.

Visie peuterspeelzaalwerk 2007-2012
In de Visie geeft de gemeente Venlo aan welke functies en kwaliteit het peuterspeelzaalwerk moet hebben. De ambities van Venlo liggen op het hoogste niveau. Zo moeten de peuterspeelzalen alle functies (spelen, ontmoeten, ontwikkelen, signaleren en ondersteunen) geïntegreerd uitvoeren.

Peuterspeelzalen krijgen dan een nadrukkelijke rol in de voor- en vroegschoolse educatie, doordat zij ontwikkelingsachterstanden niet alleen signaleren, maar ook de kinderen en ouders ondersteuning bieden om de achterstanden in te lopen. Ook ontstaat er zo een betere samenwerking met het basisonderwijs.

"Wij vinden het erg belangrijk dat er een samenhangend aanbod bestaat tussen de verschillende voorzieningen waarvan kinderen gebruik maken in een bepaalde fase van hun ontwikkeling. Maar ook tussen voorzieningen waarmee ze achtereenvolgens tijdens hun levensloop te maken krijgen", aldus wethouder Lamers.

De kernopdracht voor peuterspeelzaalwerk is dan ook: het creëren van optimale ontwikkelingskansen voor alle kinderen in de leeftijd van 2-4 jaar door het aanbieden van veelzijdige en passende speelmogelijkheden.

Op dit moment zijn er in Venlo 23 peuterspeelzalen die bezocht worden door in totaal 1136 kinderen.