Rechtbank Amsterdam


Rechtbank Amsterdam doet belangrijke uitspraken in effectenlease-zaken

Rechtbank Amsterdam, 27 april 2007 - Vandaag heeft de rechtbank Amsterdam drie belangrijke uitspraken gedaan in effectenlease-zaken. In de vonnissen wordt antwoord gegeven op tal van algemene juridische vragen die in effectenlease-zaken kunnen voorkomen. Nieuw is dat de rechtbank een 'categoriemodel' hanteert voor de toedeling van het nadeel in effectenlease-zaken. Ook in zaken die betrekking hebben op een zogenoemde depot-constructie hanteert de rechtbank een nieuw model voor de toedeling van het nadeel.

Bij de rechtbank Amsterdam zijn op dit moment enkele duizenden effectenleaseprocedures aanhangig, in het merendeel daarvan is Dexia partij. Veel zaken hebben stil gelegen in afwachting van de beschikking van het Hof Amsterdam over de algemeen verbindend verklaring van de Duisenbergregeling. Na de beschikking van het Hof, op 25 januari 2007, kunnen individuele afnemers zich tot 1 augustus 2007 aan de Duisenbergregeling onttrekken door een zogeheten 'opt-out' verklaring af te leggen. Zij kunnen dan alsnog een procedure bij de rechtbank aanhangig maken. In dit stadium is het voor partijen van belang dat zij enig inzicht hebben in de wijze van afhandeling van de geschillen door de rechter.

De vonnissen zijn gepubliceerd onder de LJ nummers: BA3914, BA 3916 en BA 3920. Klik hier voor een samenvatting van de vonnissen.

LJ Nummers

BA3914
BA3916
BA3920

Bron: Rechtbank Amsterdam Datum actualiteit: 27 april 2007 Naar boven