Gemeente Lochem


Description: Met de inzet van de Starterslening wil de gemeente Lochem de bereikbaarheid van koopwoningen vergroten...

VROM Startersleningen in Lochem

Met de inzet van de Starterslening wil de gemeente Lochem de bereikbaarheid van koopwoningen vergroten voor met name de starters op de woningmarkt. In 2005 is daarom de Verordening Stimuleringsfonds Startersleningen vastgesteld door de gemeente. Daarbij is de samenwerking gezocht met de woningcorporaties Spectrum Wonen en De Groene Waarden.

Ook landelijk gezien heeft deze regeling de aandacht. Eind vorig jaar is door VROM een bedrag van 40 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het verstrekken van startersleningen. Doel van deze bijdrage is gemeenten te activeren een beleid op te zetten voor de oplossing van de huidige problematiek van starters op de koopwoningmarkt.

Met de bijdrage van VROM is stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) in staat om circa 10.000 VROM Startersleningen te verstrekken samen met gemeenten. Gemeenten die de VROM Startersleningen willen gaan voeren kunnen vanaf 1 januari 2007 in principe rekenen op een bijdrage van 50% op iedere door de gemeente toegekende VROM starterslening. Dit betekent kortweg dat er tweemaal zoveel leningen verstrekt kunnen worden met ons budget. Hiervan gaat een belangrijke impuls uit voor de noodzakelijke doorstroming op de koopwoningmarkt. Om gebruik te kunnen maken van de door VROM beschikbare gelden zijn de verordening VROM startersleningen, procedures en gemeentelijke uitvoeringsregels VROM starterslening en Productspecificaties VROM starterslening vastgesteld door de gemeenteraad van Lochem.

Woningsegment

De Starterslening is van toepassing op bestaande bouw en nieuwbouw. Doelgroep voor de Starterslening

* De aanvrager is een persoon die minimaal drie jaren onafgebroken woonachtig in de gemeente Lochem of voormalig gemeente Gorssel is geweest.
* De aanvrager is een persoon die geboren en/of getogen is in de gemeente Lochem of voormalig gemeente Gorssel en die niet langer dan 15 jaar elders woonachtig is geweest, en die zich voor het eerst op de koopmarkt begeeft.

Voorwaarden

* De verwervingkosten mogen in totaal niet hoger zijn dan 90% van de maximale verkrijgingkosten (zijnde koopsom plus bijkomende kosten) volgens de meest actuele normen van Nationale Hypotheek Garantie (nu: ¤ 238.500,--).
* Onder verwervingskosten wordt verstaan de koop/aanneemsom met daar bovenop de bijkomende kosten zoals overdrachtbelasting, renteverlies tijdens de bouw, notariskosten, makelaarskosten en afsluitkosten voor de lening. Bij bestaande bouw wordt hiervoor 12% van de koopsom en de eventuele verbouwingskosten gerekend en bij nieuwbouw 8% over de koop/aanneemsom inclusief eventueel meerwerk.
* Zowel de eerste als de tweede hypotheek moet worden verstrekt onder Nationale Hypotheek Garantie (NHG).
* Maximale hoogte van de Starterslening bedraagt ¤ 35.775.--.

Hierboven staan de belangrijkste randvoorwaarden. Bij toetsing van de aanvraag zijn echter meer randvoorwaarden van toepassing. Als u wilt weten of u daadwerkelijk in aanmerking komt voor de VROM Starterslening kunt u contact opnemen met het SVn. De bedragen die worden genoemd zijn maximale bedragen. De daadwerkelijke hoogte van de Starterslening is afhankelijk van de persoonlijke en financiële situatie van de aanvrager, het kan dus zijn dat u niet aanmerking komt voor een maximale lening, maar voor een lager leenbedrag. Bij de aanvraag wordt bepaald hoe hoog de VROM Starterslening wordt. Wij raden u dan ook aan om, voordat u een woning koopt, na te gaan hoe hoog de VROM Starterslening in uw geval is.

Aanvragen VROM Starterslening

Het aanvragen van een VROM Starterslening gaat door middel van het invullen van een aanvraagformulier. Deze kunt u aanvragen of ophalen bij de gemeente via de afdeling Publiekscontacten, Markt 3 in Lochem. De afdeling Publiekscontacten is geopend van maandag t/m vrijdag van 8.00-12.30 uur en op donderdag van 8.00-20.00 uur.

Inlichtingen

Wilt u meer informatie ontvangen over de VROM Starterslening of heeft u vragen over de VROM Starterslening? Neemt u dan contact op met de stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). De SVn is te bereiken via: (033) 2539 401. Ook is meer informatie te vinden op www.svn.nl.