Nederlandse Vakbond Varkenshouders


NVV biggenprijs blijkt marktvolgend
In opdracht van de NVV heeft De Groene Belangenbehartiger bv het verslag van het NVV Biggen Prijzen Onderzoek (BPO) 2006 opgeleverd. Het BPO is een systeem waarbij de varkenshouders doorgeven wat zij werkelijk voor hun dieren als opbrengstprijs hebben ontvangen. Door dit anoniem met collega varkenshouders te vergelijken kan men beter beoordelen of men een eerlijke of marktconforme marktprijs voor de biggen ontvangt. Verder stelt het BPO de NVV in staat om hiermee goede marktanalyses uit te voeren en meer inzicht te krijgen in de biggenmarkt.
Gemiddeld was in 2006 de gecorrigeerde BPO opbrengstprijs (NVV BPO Prijs) die door de deelnemers werd behaald EUR 49,00. De NVV Biggenprijsnotering was EUR 48,15. Uit de uitkomsten van BPO 2006 is gebleken dat de NVV Biggenprijsnotering, die vanaf 1 januari 2006 bekend wordt gemaakt, een goede weerspiegeling is van de werkelijk uitbetaalde prijzen. Het verschil tussen de NVV Biggenprijs en de NVV BPO Prijs was EUR 0,85 per big.
Verder is uit het BPO gebleken dat zodra het biggenaanbod toeneemt, de noteringen dalen en vervolgens de individueel betaalde toeslagen oplopen. Oftewel, in een periode dat de marktnoteringen dalen moeten de varkenshouders alert zijn op hun toeslagniveau. Aangezien de NVV biggenprijsnotering een prijs inclusief toeslag is, treedt hier dit fenomeen niet op.
Daarnaast bleek de spreiding in de opbrengstverschillen tussen de uitbetaalde koppels op te kunnen lopen tot iets meer dan EUR 7,00 per big! Hierbij is al rekening gehouden met de standaarddeviatie, oftewel de 15% hoogste en laagste uitkomsten zijn er al af. Grotere bedrijven halen gemiddeld hogere toeslagen. Houden we een bedrijf met 300 zeugen aan als gemiddeld dan stijgt of daalt de ontvangen prijs per big een euro per 100 zeugen meer of minder. Het BPO verslag 2006 bestellen?
Maak EUR 7,50 per verslag over naar Rabobank rekeningnummer 36.85.20.412 ten name van De Groene Belangenbehartiger bv. Vermeld hierbij als `omschrijving': BPO verslag 2006 + uw naam en adresgegevens. Na ontvangst van de betaling worden de bestelde exemplaren opgestuurd naar het bij `omschrijving' vermelde adres.