Ingezonden persbericht


Nieuws - Persbericht

April ongekend warm, droog en zonnig
Ondanks opwarming is zomer in april nog steeds uitzonderlijk

27 april 2007 - April 2007 heeft als recordmaand geschiedenis geschreven. De gemiddelde temperatuur lag in zeker 300 jaar niet zo hoog, de zon scheen meer dan ooit gemeten en in ruim 100 jaar viel er niet zo weinig neerslag (klimatologisch overzicht onder verder lezen).

De hoeveelheid neerslag in april 2007

Warmer dan een doorsnee mei
De Bilt komt uit op een gemiddelde temperatuur van ongeveer 13 graden waar 8,3 normaal (gemiddeld over 1971-2000) is. Zo'n grote afwijking van bijna 5 graden is zeldzaam en alleen vergelijkbaar met juli 2006 die 4,9 graden warmer was dan normaal. April 2007 is warmer dan een doorsnee mei die in De Bilt een gemiddelde heeft van 12,7 graden. Vanzelfsprekend levert zo'n warme maand een groot aantal records. Zo was het aantal warme dagen (20 graden of meer) nog nooit zo groot en datzelfde geld voor het aantal zomerse dagen (25 graden of meer) die normaal in deze maand niet eens voorkomen. Op 14 april werd in De Bilt de 25 graden al overschreden, ook dat was nog nooit zo vroeg gebeurd en binnen een paar dagen kwam de 30 graden zelfs al in zicht. De laatste week leverde nog zo'n warmtegolf op met een serie zomerse dagen en temperaturen die lokaal dicht bij de 30 graden uitkwamen. Vooral het lang aanhouden van de topwarmte met zwoele nachten die eerder passen bij juli is uniek.

Zonovergoten
Ook het aantal zonuren en de droogte verdienen extra aandacht. In De Bilt scheen de zon de laatste dagen meegeteld, circa 270 uur tegen 158 uur normaal. Zo zonnig is april nog nooit geweest. Door het zonnige weer verdampte er ook veel vocht.

Droogste tijd ooit
Omdat er nauwelijks neerslag viel leidde dat tot grote droogte. In De Bilt viel in de hele maand, als we ervan uitgaan dat het tot en met Koninginnedag droog blijft, slechts 0,3 mm. Dat is veel minder dan ooit in welke maand dan ook gemeten. De neerslagloze periode begon zelfs nog een week eerder en zo'n lange periode met amper regen is ook niet eerder voorgekomen. Het neerslagtekort (neerslag minus verdamping) is in deze tijd van het jaar nog nooit zo groot geweest.

Zomer in april broeikaseffect?
Een vreemde maand schrijft KNMI-klimaatonderzo! eker Gee rt Jan van Oldenborgh in ons kenniscentrum. Hij onderwierp de vele records in Europa ook vorig jaar al aan een analyse. De recordwarme periode duurt nu al een heel jaar. Zijn voornaamste conclusie: de opwarming van de aarde heeft de kans op een extreem warme aprilmaand als die van 2007 verhoogd, maar het is nog steeds een uitzonderlijke gebeurtenis met een geschatte herhalingstijd van meer dan 300 jaar!

Zijn speciale bijdrage naar aanleiding van april 2007 vindt u in ons kenniscentrum rechtstreeks te bereiken via een link in Verder lezen. De details en de gemeten temperaturen vindt u uitgereid terug in ons voorlopig maandoverzicht onder Verder lezen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Harry Geurts of Monique Somers, persvoorlichting KNMI, telefoon 06 53214364 of 030 2206317 of 030 2206386. E-mail: Persvoorlichting.

Persbericht: KS 07/13
Eerste uitgave: 27-04-07

© KNMI