NMBS

Kop-staartaanrijding in het station van Izegem: 51 gewonden

27/04/2007

Infrabel en de NMBS hebben alle nodige maatregelen getroffen

Infrabel, de infrastructuurbeheerder van het Belgische spoorwegnet, betreurt te moeten meedelen dat een reizigerstrein Oostende - Kortrijk door een leeg treinstel werd aangereden in het station van Izegem om 19u10. Op basis van de eerste voorlopige informatie, die de bronnen ter plaatse enkele minuten na het ongeval meldden, telde men 48 lichtgewonden onder de reizigers en 3 zwaargewonden, waaronder de treinbegeleider.

48 lichtgewonden 3 zwaargewonden

Volgens de informatie van de bronnen ter plaatse, zijn er 48 licht gewonden onder de reizigers. Zij werden allen ter plaatse verzorgd of overgebracht naar plaatselijke ziekenhuizen in Izegem, Roeselare en Waregem. De treinbegeleider van de reizigerstrein en twee reizigers werden zwaarder gewond en meteen naar de ziekenhuizen overgebracht . De treinbestuurder van het ledige treinstel is in shock.

Het personeel van Infrabel en de NMBS heeft zich onmiddellijk ter plaatse begeven om de nodige maatregelen te treffen, in samenwerking met de lokale autoriteiten, het Rode Kruis en de brandweer van Roeselare en Izegem.

De niet-gewonde reizigers werden door het bevoegde personeel opgevangen.
Onbekende oorzaak

De prioriteit van de NMBS, Infrabel-ploegen en de lokale autoriteiten gaat uiteraard eerst uit naar de zorg voor de slachtoffers. Terwijl het onderzoek door de bevoegde instanties loopt, zal een eerste schadetoestand worden opgemeten. Infrabel en de NMBS kunnen en willen ondertussen niet over de oorzaak van het ongeval speculeren.

Verstoord treinverkeer

Ten gevolge van dit ongeval is het treinverkeer ter hoogte van het station van Izegem volledig onderbroken. Diesel pendeltreinen zullen morgenvroeg rijden tussen Kortrijk en Izegem en elektrische navettetreinen tussen Brugge en Roeselare. 8 Pendelbussen worden ingelegd tussen de stations Izegem en Roeselare.

Infrabel, de infrastructuurbeheerder van het Belgische spoorwegnet, en de NMBS, de spooroperator, stellen alles in het werk om het treinverkeer zo snel mogelijk te herstellen. Gezien de aanzienlijke schade aan het reizigersmaterieel en de vaste installaties, lijkt het toch dat het treinverkeer op de spoorlijn tussen Roeselare en Kortrijk de komende 2 dagen verstoord zal blijven.

Telefoonnummer van het gemeentelijke crisisinfocentrum ter plaatse: tel. 051 33 73 00