Universiteit van Tilburg

27 april 2007

Technologiebedrijf Qualcomm schenkt TILEC 400.000 dollar

Investering in hoogwaardig fundamenteel onderzoek aan de Universiteit van Tilburg

Het toonaangevende Amerikaanse technologiebedrijf Qualcomm heeft $400.000 (¤ 295.000) geschonken aan het onderzoeksinstituut TILEC (Tilburg Law and Economics Center) van de Universiteit van Tilburg. Het geld is bestemd voor het opzetten van een vijfjarig onderzoeks- en opleidingsprogramma dat zich richt op mededingingsrecht, intellectueel eigendomsrecht en innovatie.

De financiering werd binnengehaald door hoogleraar Damien Geradin en is een blijk van waardering voor zijn werk op voornoemde onderzoeksgebieden. Het bedrag dekt de kosten van het eerste jaar van het programma, maar TILEC hoopt dat het jaarlijks zal worden geprolongeerd. Het programmathema mededingingsrecht, eigendomsrecht en innovatie staat centraal in de moderne markteconomie en lokt heftige discussies uit in academische, industriële en overheidskringen. In Europa, maar ook in andere delen van de wereld, lijkt steeds meer verschil in inzicht te ontstaan tussen degenen die van mening zijn dat investeringen gestimuleerd moeten worden door het beschermen van intellectuele eigendomsrechten, en zij die vinden dat intellectuele eigendomsrechten juist aan banden moeten worden gelegd om concurrentie te stimuleren onder aanbieders van producten en diensten. Laatstgenoemden nemen steeds vaker hun toevlucht tot het mededingingsrecht om hun doelstellingen te verwezenlijken. Het onderzoeksthema is van cruciaal belang voor Qualcomm, een wereldwijd opererend bedrijf dat technologieën ontwikkelt en deze tegen vergoeding in licentie geeft.

De relatie tussen mededingingsbeleid en innovatiebeleid is al een belangrijk onderzoeksterrein binnen TILEC. Met de schenking van Qualcomm kan TILEC zijn activiteiten op dit terrein verder ontwikkelen en meer dwarsverbanden leggen tussen juridisch en economisch onderzoek naar innovatie en innovatiebeleid. TILEC is er trots op Qualcomm tot zijn sponsors te mogen rekenen.

TILEC ondersteunt en bevordert interdisciplinaire onderzoeksactiviteiten op het gebied van marktbeheer door academici die verbonden zijn aan de faculteiten Rechtsgeleerdheid en Economie en bedrijfswetenschappen van de Universiteit van Tilburg. Het instituut staat onder leiding van prof. Eric van Damme en prof. Pierre Larouche.

Noot voor de pers
Voor meer informatie over de schenking van Qualcomm kunt u contact opnemen met prof. Pierre Larouche, tel. 013-466 8703 / 8033. Meer informatie over TILEC vindt u op http://www.tilburguniversity.nl/tilec/

UvT Persbericht