Gemeente Nuth


Acht dames Koninklijk Onderscheiden in gemeente Nuth

De heer M. Suppers, loco-burgemeester zal, ter gelegenheid van Koninginnedag, aan acht vrouwen van de gemeente Nuth een Koninklijke Onderscheiding uitreiken.

De uitreiking zal plaatsvinden op vrijdag 27 april 2007 in het Cultureel Trefcentrum (Wilhelminaplein 1 in Nuth) die om 10.45 uur zal beginnen. De acht dames zijn: mevrouw Verheesen-Theunissen, mevrouw Habets-Spiertz en mevrouw Lemans-Zenden uit Wijnandsrade; mevrouw Caubo-Wigny, mevrouw Vonken-Ververs, mevrouw Mertens-Jacobs en mevrouw Ploeg-Haagmans uit Nuth en uit Schimmert mevrouw Herijgers-Vercoulen. Voor hun verdiensten ten bate van de samenleving worden zij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Mevouw Verheesen- Theunissen

Mevrouw Elisabeth Wilhelmina Maria Theresia (Els) Theunissen w.v. Verheesen is geboren in 1942 te Nuth en haar adres is Langweide 9, 6363 AR Wijnandsrade.

Mevrouw Verheesen is al tientallen jaren actief als vrijwilligster binnen het kerkdorp Wijnandsrade. Op diverse terreinen zet zij zich in: op het gebied van de vrouwenbeweging, ten behoeve van de kerk en binnen de mantelzorg. Vanaf 1980 tot 2002 was zij lid en bestuurslid van de LVB (Limburgse Vrouwenbeweging). In 2002 was zij medeoprichtster van de organisatie VIB (Vrouwen in Beweging) en sindsdien vervult zij een bestuurlijke functie. Verder fungeerde zij enkele jaren als gastouder voor Roemeense wezen en is zij eveneens vanaf 2002 als lector actief binnen de parochie St. Stephanus. Ook als mantelzorgster draagt zij haar steentje bij. Zo biedt zij individuele ondersteuning aan 3 verschillende zieke personen. Eerder was zij 10 jaar bestuurslid van het Fosters Parents Plan.

Voor al deze verdiensten wordt de mevrouw E.W.M.Th. Verheesen-Theunissen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw Lemans-Zenden

Mevrouw Josephina Hubertina Gerarda (Fien) Zenden w.v. Lemans is geboren in 1930 te Schaesberg en haar adres is Jan Maenenstraat 38, 6363 AB Wijnandsrade.

Mevrouw Lemans-Zenden is binnen het verenigingsleven van de gemeente Nuth geen onbekende. Vanaf de begin jaren zeventig is zij als vrijwilligster actief op velerlei gebied. Vanaf 1974 bekleedt zij een bestuursfunctie binnen vrouwenorganisaties, eerst de toenmalige Boerinnenbond (lid was zij al vanaf 1956), later gewijzigd in LVB en thans Zij Actief geheten. Sinds meer dan dertig bekleedt zij met veel verve en toewijding de voorzittershamer en dankzij haar grote inzet is het voortbestaan van deze vereniging enige jaren geleden gewaarborgd gebleven. Verder was zij vanaf 1987 tot 1995 lid van het Kerkbestuur van de parochie St. Bavo en is zij als vrijwilligster vanaf 1976 actief binnen zorgcentrum Op den Toren. Eveneens is zij vanaf 1971 vrijwilliger van het comité Kerst-In. Ook was zij jarenlang actief als collectant voor diverse landelijke instellingen.

Voor al deze verdiensten wordt mevrouw J.H.G. Lemans-Zenden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw Habets-Spiertz

Mevrouw Henriëtte Maria Winanda (Jet) Spiertz e.v. Habets is geboren in 1942 te Heerlen en haar adres is Stephanusstraat 2, 6363 BN Wijnandsrade.

Mevrouw Habets is medeoprichtster, bestuurslid en de meest trouwe kracht gedurende de 25 jaar dat de Wereldwinkel Nuth bestaat. Samen met enkele andere vrijwilligers richtte zij de Wereldwinkel op en startte zij in 1985 de verkoop van fair-trade goederen. In eerste instantie werd de verkoop gestart vanaf het woonadres, daarna stond zij met een kraam op de wekelijkse markt. Enkele jaren later kon men een vaste ruimte betrekken, waarin op 3 dagdelen van elke week de verkoop plaatsvindt. Veel inzet en energie is gestoken in het verkopen van deze producten, het aantrekken en behouden van de vrijwilligers, het geven van informatieavonden enzovoorts. Daarnaast is mevrouw Habets medebelast met de inkoop van de goederen en is zij bij toerbeurt als vrijwilliger nog frequent aanwezig in de winkel. Zij is de stille kracht, de harde werker, die niet graag op de voorgrond treedt, maar altijd aanwezig is.

Voor al deze verdiensten wordt mevrouw H.M.W. Habets-Spiertz benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw Caubo-Wigny

Mevrouw Barbara Paulina (Bertie) Wigny e.v. Caubo is geboren in 1934 te Maastricht en haar adres is Chopinlaan 64, 6361 CS Nuth.

Mevrouw Caubo-Wigny is een zeer sociaal persoon die zich het wel en wee van haar medemens aantrekt en zich daarvoor al jarenlang inzet. Als jonge vrouw was zij in de jaren 1950 tot 1965 begeleidster van clubs bij Stichting St. Agnes te Maastricht. Gedurende de periode 1985 tot 1994 ging zij als begeleidster één of twee keer per jaar mee met reizen naar Lourdes. In deze hoedanigheid ging zij ook met vakantietrips mee die door Stichting Cubertino in Den Bosch werden georganiseerd voor zieken en gehandicapten. Vanaf 1991 is zij bestuurslid bij Stichting Aktie 68, een stichting die zich ook inzet voor de belangen van gehandicapten in het algemeen en gehandicapte kinderen in het bijzonder. Vanaf 1994 is zij eveneens actief als activiteitenbegeleidster bij Stichting Radar, eveneens gevestigd te Maastricht.

Voor al haar verdiensten wordt mevrouw Barbara Paulina Caubo-Wigny benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw Vonken-Ververs

Mevrouw Adriana Maria (Addie) Ververs e.v. Vonken is in 1954 te Heerlen geboren en zij woont Bergerweg 15, 6361 GA Nuth.

Mevrouw Vonken-Ververs woont haar hele levenlang al in de buurtschap Tervoorst. Zij kent jong en oud omdat zij een sociaalvoelend persoon is. Zij heeft een grote band met de buurtschap en haar bewoners omdat zij zich voor iedereen inzet. Het was ook haar idee om dertig jaar geleden een buurtvereniging op te richten. Deze buurtvereniging moest bijdragen aan het versterken van de banden tussen de bewoners onderling. Al dertig jaar vervult zij binnen buurtvereniging Tervoorst en Bovengehuchten een bestuursfunctie. Vanaf 1976 was zij secretaris en penningmeester en vanaf 1986 tot heden bekleedt zij met veel verve de voorzittersfunctie. Zij is de bindende factor binnen het bestuur, zij organiseert bijna alle activiteiten en draagt zorg voor een goed leefklimaat binnen de buurtschappen. Voor iedereen staat zij klaar en voor iedereen heeft zij een luisterend oor.

Naast haar activiteiten voor de buurtvereniging en de zorg voor haar 4 kinderen heeft zij ook de zorg voor haar geestelijke gehandicapte zus (syndroom van Down). Vanaf 1973 wordt deze zus in haar gezin verzorgd en als lid van het gezin beschouwd. Ook organiseert zij al diverse jaren in samenwerking met de gemeente de jaarlijkse monumentendag.

Voor al haar verdiensten wordt mevrouw Adriana Maria Vonken-Ververs benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw Mertens-Jacobs

Mevrouw Paulina Hubertina Antonia (Paula) Jacobs w.v. Mertens is geboren te Nuth in 1934, haar adres is Bergerverbindingsweg 6, 6361 GB Nuth.

Mevrouw Mertens woont bijna haar hele levenlang in de buurtschap Grijzegrubben. Zij staat bekend als een zeer actieve, hartelijke, medelevende en altijd tot hulp bereid zijnde vrouw. Vele andere inwoners van de gemeente Nuth kennen haar vanwege het feit dat zij meer dan 50 jaar actief spelend lid is geweest van toneelvereniging St. Donatus. Naast het spelen verzorgde zij ook vaker de kostuums en zij werkte mee aan de decors. Tijdens de repetities en na de uitvoeringen zorgde zij vaker voor de inwendige mens van de spelers. Zij was ook een van de oprichters destijds van deze vereniging. Haar laatste rol was tijdens de Boerenbruiloft die op een grootse wijze door buurtvereniging Grijzegrubben in 2004 werd georganiseerd.

Voor een andere vereniging, fanfare St. Donatus, uit de buurtschap Grijzegrubben heeft zij eveneens veel betekend. Tientallen jaren kon op haar een beroep worden gedaan voor naai- en herstelwerkzaamheden aan de uniformen. Zij heeft zelfs een muziekkapel geheel voorzien van nieuwe uniformen.

Ook nu nog steeds weten leden van muziekgezelschappen haar te vinden voor reparaties aan hun kostuums c.q. uniformen. Meer dan achtendertig jaren maakt zij de kapel in Grijzegrubben schoon en verzorgt zij de bloemen. Verder onderhoudt zij ook twee wegkruisbeelden binnen de buurtschap Grijzegrubben en ondersteunt zij verenigingen met hun activiteiten, waaronder de buurtvereniging. Als mantelzorger is zij ook zeer actief. Vele ouderen en zieken ondersteunt zij nog steeds wekelijks. Zij is een trouwe bezoeker aan bewoners van het zorgcentrum op den Toren, veelal zijn dit oud-bewoners van de buurtschappen Tervoorst en Grijzegrubben. Voor de parochie is zij eveneens actief. Vorig jaar is zij gestart met het vervaardigen van 12 kroonbanieren voor de kerk en deze werkzaamheden zijn afgelopen kerst voltooid.

Voor al deze verdiensten wordt mevrouw Paulina Hubertina Antonia Mertens-Jacobs benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw Ploeg-Haagmans

Mevrouw Maria Johanna (Mia) Haagmans w.v. Ploeg is geboren in 1931 te Nuth en haar adres is Agneshof 12, 6361 BN Nuth.

Vanaf 1988 is mevrouw Ploeg-Haagmans actief als vrijwilligster bij de Zonnebloem afd. Nuth/Vaesrade/Wijnandsrade en daardoor onder andere verantwoordelijk voor de wekelijkse soosmiddag en welfare in zorgcentrum op den Toren. Bij andere activiteiten van de Zonnebloem is zij als vrijwilliger steeds inzetbaar. Sinds 1999 bekleedt zij diverse functies binnen de Katholieke Bond van Ouderen (KBO) afdeling Nuth, waaronder eerste penningmeester. KBO is een vereniging van ouderen, onderdeel van de Unie KBO-Limburg. Deze vereniging organiseert sociaal culturele, informatieve en educatie activiteiten voor haar leden (185). Naast haar bestuurlijke activiteiten organiseert zij ook voor de leden van deze verenigingen de tweemaandelijkse soosmiddagen en de jaarlijkse vakantieweek. Daarnaast is betrokkene bestuurslid en sinds kort voorzitter van de bewonerscommissie Agneshof

Voor al die verdiensten wordt mevrouw Maria Johanna Ploeg-Haagmans benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw Herijgers-Vercoulen

Mevrouw Petronella Henriëtta Wilhelmina (Nettie) Vercoulen e.v. Herijgers is geboren in 1943 te Venlo en zij woont Mareweg 24, 6333 BS Schimmert.

Mevrouw Herijgers is binnen het kerkdorp Schimmert als vrijwilliger zeer actief. Zowel op het gebied van het jeugd- en jongerenwerk, de ouderenzorg en de parochie, zet zij zich in waardoor zij een steentje bijdraagt aan het bloeiende verenigingsleven van Schimmert. Vanaf 1969 is zij actief betrokken bij de jeugdraad Schimmert waarvoor zij grote verdiensten leverde. Eerst als bestuurslid en vanaf 1978 in de functie van voorzitter. De jeugdraad organiseert jaarlijks activiteiten met Koninginnedag, de driekoningenoptocht en de kindervakantiewerkweek. Verder maakt zij zich van 1988 verdienstelijk als vrijwilliger bij het Wozoco-project (woonzorgcomplex voor oudere mensen) en besteedt zij al bijna 25 jaar veel aandacht aan het wekelijks versieren van de kerk. Verder was zij in het verleden jarenlang actief als vrijwilligster bij Huize Op de Bies, dat in Schimmert was gehuisvest.

Voor al zijn bijzondere verdiensten voor de samenleving wordt de mevrouw Petronella Henriëtta Wilhelmina Herijgers-Vercoulen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.