Hoogheemraadschap van Rijnland


langdurige droogteperiode

Rijnland bereidt zich voor op langdurige droogteperiode

Het hoogheemraadschap van Rijnland is begonnen met het treffen van voorbereidingen voor het geval de droogteperiode voor langere tijd aanhoudt. Een van de maatregelen is het verhogen van het waterpeil in de meren, sloten en vaarten, tot aan zomerpeil, om zo een watervoorraad aan te leggen. Ook gaat Rijnland onverminderd door met het doorspoelen van het gebied. Tot dusver doen zich geen problemen voor. Wel adviseert Rijnland tuinders hun waterbassins de komende twee weken te vullen en verzoekt hun terughoudend te zijn met beregenen.

Geen neerslag

De weersverwachting voor de komende tien dagen laat geen neerslag van betekenis zien. Wel daalt de middagtemperatuur. Desondanks droogt de bodem de komende tijd zeer waarschijnlijk verder uit. Voor Rijnland is dit aanleiding met kade-inspecties te beginnen. In de meeste polders in het Rijnlandse gebied is het waterpeil met enkele centimeters verhoogd tot het zogenaamde zomerpeil, om zo een watervoorraad aan te leggen. Ook spoelt Rijnland het gebied door, om verzilt water, dat afkomstig is uit een aantal diepe kwelpolders, af te voeren. Het inlaatwater bij Gouda is voorlopig nog van goede kwaliteit, omdat de Rijnafvoer nog ruim boven de kritische grens van 1100 m3/s zit.

Land- en tuinbouw

Rijnland adviseert boeren en tuinders hun waterbassins de komende tien dagen te vullen. Wel vraagt het waterschap dat niet allemaal tegelijk en in korte tijd te doen, om te voorkomen dat lokaal watertekorten ontstaan. Ook vraagt Rijnland de agrarische sector terughoudend te zijn met beregenen en dit zoveel mogelijk `s avonds en 's nachts te doen, omdat dan de verdamping minder is.
'Droge voeten, schoon water!'