Gemeente Meppel


Postbus 501
7940 AM Meppel
Stadhuis Grote Oever 26
tel. (0522) 850500

Koninklijke onderscheidingen algemene gelegenheid 2007 (27-4-2007)

Vrijdag 27 april heeft burgemeester mr. Joh.C. Westmaas Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt aan drie inwoners van de gemeente Meppel, die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt. Daarnaast worden in de gemeente Den Haag en in de gemeente Hengelo twee inwoners van Meppel onderscheiden.

De gedecoreerden zijn:

Decorandus: De heer Jannes Punt

Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Punt is gedurende een lange reeks van jaren als lid en vrijwilliger betrokken bij de voetbalclub F.C. Meppel. Vanaf 1952 is hij lid van deze voetbalvereniging. In de loop van deze jaren heeft de heer Punt vrijwilligersactiviteiten voor de vereniging verricht. Deze behelzen het maken van de jaarlijkse kalender (vanaf 1995) en de vele activiteiten die verband houden met de Drentse Fiets4daagse (vanaf 1987). Vanaf 1984 tot 1997 was de heer Punt ook als bestuurslid actief in het bestuur van de voetbalvereniging. Naast de veertiendaagse vergaderingen was hij binnen dit bestuur verantwoordelijk voor de schoonmaak en het onderhoud van het clubhuis. Daarnaast vertegenwoordigde hij het bestuur bij uit- en thuiswedstrijden van het eerste elftal.

Naast deze activiteiten is de heer Punt vanaf 2000 actief voor de Stichting Oud Meppel. Deze stichting heeft als doel het wekken van belangstelling voor het Meppels verleden alsmede behoud en conservering van de overblijfselen van dit verleden. Hij houdt zich bezig met het op orde houden van het pand van de stichting, het organiseren van vrijwilligers door o.a. het maken van aanwezigheidsroosters en het verzorgen/verzenden van het kwartaalblad Oud Meppel. Dit blad heeft een oplage van 2000 stuks en de heer Punt verricht ook de nazorg n.a.v. de verzorging en verzending van het blad.

In het verlengde van de vorige activiteit verricht de heer Punt ook activiteiten bij het Drents Archief. Hij komt regelmatig naar het Drents Archief om historische afbeeldingen te scannen, te bewerken en van een inhoudelijke beschrijving te voorzien. Het Drents Archief is van mening dat het algemene belang bijzonder gebaat is bij de activiteiten van de heer Punt.

Decorandus: de heer Gerard Lutke

Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Lutke is jarenlang als vrijwilliger betrokken geweest bij het korps vrijwillige brandweer te Nijeveen. Daarnaast heeft hij zich als vrijwilliger ingespannen voor het begrafenisfonds, de triatlon, de muziek en de brandkas. Wat echter voor de onderscheiding het meest in het oog springt, zijn de activiteiten die de heer Lutke heeft verricht voor één van de meest bijzondere gebouwen van Nijeveen.

De heer Lutke is vanaf 1987 zeer actief als vrijwilliger bij de molen âDe Sterrenbergâ te Nijeveen. Hij besteedt vele uren in de week aan diverse activiteiten rondom de molen.

De heer Lutke verricht niet alleen (onderhouds)activiteiten om de molen draaiende te houden, maar hij houdt zich ook bezig met nieuwe initiatieven en het verhogen van de bekendheid van de molen. Zo heeft de heer Lutke zich beziggehouden met de totstandkoming van de molenwinkel en heeft hij meegewerkt aan de totstandkoming van een eigen website.

Daarnaast geeft de heer Lutke lezingen voor verenigingen en ontvangt hij bruidsparen en schoolklassen. Op deze wijze levert de heer Lutke op een actieve en creatieve manier een belangrijke bijdrage aan de instandhouding van dit voor de gemeenschap van Nijeveen zeer belangrijke gebouw.

Decorandus: de heer Hendrik-Jan Broeke

Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Broeke zet zich reeds zeer lange tijd belangeloos in voor de samenleving.

Vanaf 1970 tot 1985 is de heer Broeke actief geweest als ouderling/kerkvoogd van de Hervormde gemeente te Meppel. De heer Broeke bekleedde de functie van voorzitter van het College van kerkvoogden en hij speelde vaak een bemiddelende rol. Namens de Hervormde Gemeente Meppel maakte hij een groot aantal jaren deel uit van de Provinciale Kerkvoogdij Commissie, een commissie met een adviserende rol op financiële en beheerszaken. De heer Broeke werd geroemd om zijn financiële kennis.

Dit financiële aspect is ook van groot belang geweest voor de activiteiten die de heer Broeke heeft uitgevoerd als penningmeester van de vereniging Protestants Christelijk Basisonderwijs. Deze activiteit heeft hij uitgevoerd van 1976 tot 1985.

De heer Broeke is tot op heden ook nog bestuurlijk actief in het onderwijs. Vanaf 1995 is hij lid van het dagelijkse bestuur van het openbaar lichaam voortgezet onderwijs Zuidwest Drenthe, waarin hij sinds mei 2006 ook fungeert als technisch voorzitter.

Naast het aspect onderwijs is de heer Broeke tevens druk doende met politiek. Vanaf 1990 tot 1998 is de heer Broeke lid geweest van de gemeenteraad van de (voormalige) gemeente Meppel. Na deze periode is hij betrokken gebleven bij de politiek en is hij vanaf 2000 voorzitter van het CDA van de afdeling Meppel.

Naast alle bovengenoemde activiteiten maakt de heer Broeke deel uit van het bestuur van de stichting zwembad Meppel. Vanaf 28 april 1992 is de heer Broeke lid van het bestuur en vanaf 6 april 1998 fungeert hij als voorzitter van deze stichting.

Decorandus: mevrouw Dina Hermina Ham-Lankhof

Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Op 27 april zal de zoon van mevrouw Ham in Hengelo een Koninklijke Onderscheiding ontvangen. De onderscheiding voor mevrouw Ham zal niet door burgemeester Westmaas uitgereikt worden, maar door de burgemeester van Hengelo.

Mevrouw Ham zet zich reeds zeer lange tijd belangeloos in voor onze samenleving. De activiteiten van mevrouw Ham hebben voornamelijk betrekking op het verzamelen van hulpgoederen voor Polen. Daarnaast is zij als vrijwilligster betrokken geweest bij het Kringloopcentrum te Meppel.

Mevrouw Ham heeft zich vanaf 1983 tot heden zeer ingespannen voor het verzamelen van hulpgoederen voor het plaatsje Sowie te Polen. Zij is de spil bij deze activiteiten en zorgt er voor dat er jaarlijks een vrachtwagen vol met goederen naar Polen gezonden kan worden. De eerste jaren was de hulp bestemd voor ziekenhuizen en een school, maar nu voornamelijk voor een tehuis voor geestelijk gehandicapten. Mevrouw Ham is betrokken bij het gehele proces: van het verzamelen van de goederen tot het vervoeren en afleveren van de goederen op de plaats van bestemming.

Naast de bovengenoemde activiteit is mevrouw Ham vanaf 1990 tot 1998 actief geweest als vrijwilligster bij het kringloopcentrum te Meppel. In deze hoedanigheid heeft zij zich voornamelijk beziggehouden met het wassen en het schoonmaken van kleding.

Decorandus: de heer Jacob Werners

Onderscheiding: Ridder de Orde van Oranje-Nassau

De heer Werners heeft zijn sporen verdiend in de paardenhouderij in Nederland en daarbuiten. Naast de beroepsmatige betrokkenheid bij de paardenhouderij heeft hij zich ook op bestuurlijke wijze ingezet.

Vanaf 1997 tot 2002 is de heer Werners voorzitter geweest van de Koninklijke Nederlandse Federatie van Landelijke Rijverenigingen (KNF). In 2002 is deze organisatie opgegaan in de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) en de heer Werners is vanaf 2002 tot heden bestuurslid en vanaf 2005 tot heden vice-voorzitter van deze organisatie. De heer Werners heeft zich altijd sterk gemaakt voor één organisatie, zodat de gehele paardenhouderij in totaliteit zich heeft kunnen ontwikkelen. Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan voornoemde ontwikkeling.

Vanuit het bestuurslidmaatschap van de KNHS heeft de heer Werners sinds 2002 ook zitting in diverse Commissies. Het gaat i.c. om deelneming in de projectgroep Welzijn Paard en voorzitter van Wedstrijd Platform. Daarnaast heeft hij breedtesport en opleidingen in zijn portefeuille.

In de perioden 1983 tot 1995 en 1999 tot 2003 is de heer Werners voorzitter geweest van de keuringscommissie van de Koninklijke Vereniging Warmbloed Paardenstamboek Nederland (KWPN). Ook in deze functie heeft hij zich met beleid en visie ingezet om de belangen van hengstenhouderij zo goed mogelijk te behartigen.

Vanaf 1997 tot heden is de heer Werners bestuurslid van de sectorraad Paarden van het Productschap Vee, Vlees en Eieren. Zoals bij alle voorgaande activiteiten verliest hij ook bij deze activiteit het algemene belang niet uit het oog. De heer Werners heeft bij het productschap de belangen van de Nederlandse paardenhouderij bij Europese bijeenkomsten behartigd en hij heeft zich ingezet voor de ontwikkeling van KI voor paarden, alsook heeft hij vele jaren het paardenpraktijkonderzoek aangestuurd.

De heer Werners zal de Koninklijke Onderscheiding in de gemeente Den Haag ontvangen uit de handen van minister van Landbouw, Natuur en Visserij, mevrouw Gerda Verburg.