Partij van de Arbeid

Extra maatregelen open grenzen

27-04-2007 10:54

Op 1 mei gaan de Nederlandse grenzen open voor werknemers uit Midden- en Oost-Europese landen die in 2004 zijn toegetreden tot de Europese Unie. De werknemers uit die landen, waaronder Polen, hebben vanaf die datum geen tewerkstellingsvergunning meer nodig. De PvdA is hiermee akkoord gegaan, omdat het kabinet voldoet aan belangrijke eisen van de PvdA om de openstelling in goede banen te leiden.

Iedereen in Nederland moet ervan uit kunnen gaan dat voor gelijk werk gelijk loon wordt betaald. Uitbuiting en slechte arbeidsomstandigheden en leefomstandigheden moeten krachtig bestreden worden. Het kabinet heeft op aandringen van de PvdA extra maatregelen toegezegd om dit te realiseren.

Het kabinet versterkt de handhavingscapaciteit van de Arbeidsinspectie om ontduiking van het minimumloon en andere misstanden op te sporen en aan te pakken. Ook onderzoekt het kabinet hoe het makkelijker kan worden voor werknemers die via uitzendconstructies werken, om achterstallig salaris te claimen. Tot slot krijgen gemeenten toegang tot administraties van de andere overheidsinstanties waarin zij kunnen zien wie waar verblijft. Met die informatie kunnen gemeenten huisvestingsproblemen tegengaan en voorkomen.

Dankzij deze extra maatregelen, die de inzet van het vorige kabinet overtreffen, ziet de PvdA geen bezwaar meer om de grenzen open te stellen.