Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nederlanders verwachten ook komende jaren een hete Koninginnedag Onderzoek toont ongerustheid over klimaat aan

Rotterdam, 27 april 2007 - Nederlanders maken zich zorgen over het klimaaat. Zwolle aan Zee binnen 20 jaar is voor veel mensen geen aannemelijk scenario, maar er wordt verwacht dat Koninginnedag de komende jaren regelmatig gepaard gaat met een hittegolf. Eenderde van de Nederlanders vindt zelfs een Elfstedentocht in Nederland onwaarschijnlijk. Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van energieleverancier ENECO Energie. Ook blijkt dat tweederde van de Nederlanders vindt dat ze zelf kunnen bijdragen aan een beter milieu. ENECO Energie wil samen met alle Nederlanders aan een schoner milieu werken en is daarom een campagne gestart om een overstap op Ecostroom te stimuleren.

De sombere berichten over het klimaat van de laatste tijd blijken invloed te hebben op de Nederlanders. Maar liefst 84% maakt zich zeer veel (21%) tot enigszins (63%) zorgen over het klimaat, vrouwen meer dan mannen. Gebruikers van groene energie blijken extra bewust: 26% maakt zich zeer veel zorgen (tegenover 17% van de ondervraagden die geen groene energie gebruiken).

Eigen verantwoordelijkheid
Bijna driekwart van de Nederlanders betwijfelt of de aanpak van de milieuproblemen een verantwoordelijkheid van de overheid is. De meesten zien een rol voor zichzelf weggelegd: 58% is het eens met de stelling dat je als individu een nuttige bijdrage kunt leveren aan een beter milieu. Door de toegenomen bezorgdheid over het klimaat is bijna de helft van de ongeruste Nederlanders (43%) meer dan voorheen bereid een actievere bijdrage te leveren aan de verbetering van het milieu.

Verwarming graadje lager
De Nederlanders die actief aan een beter milieu willen werken, hebben de volgende bijdragen voor ogen:
1. De verwarming een graadje lager zetten (80%)
2. Alleen de wasmachine aan bij een volle mand (77%)
3. Vaker met de fiets naar het werk (44%)
4. Overstappen op groene energie (34%)

5. Minder vaak de wc doortrekken (18%)

Opvallend is dat geld geven aan een goed doel dat zich voor het milieu inzet door slechts 10% van de mensen wordt genoemd.

Groene energie stimuleren
In totaal zijn voor het onderzoek door TNS NIPO 512 mensen in de leeftijd van 18 tot en met 65 jaar online ondervraagd. Het onderzoek is uitgevoerd in de week van 16 april in opdracht van energieleverancier ENECO Energie. Om Nederlanders te stimuleren over te stappen op Ecostroom, is de organisatie op 25 april een campagne op onder andere radio, televisie en internet gestart. Voorzitter van de Raad van Bestuur Jeroen de Haas licht toe: 'Eind 2006 namen in Nederland 2,2 miljoen huishoudens groene energie af. Op basis van een gemiddeld verbruik van 3350 kWh per huishouden hebben wij berekend dat deze huishoudens samen per jaar ruim 3,2 miljoen ton minder CO2 uitstoten. Om deze uitstoot te compenseren zouden 160,6 miljoen bomen een jaar lang moeten groeien (bron: klimaatneutraal.nl). Stel dat we samen dit aantal huishoudens kunnen verdubbelen? Dan zal Nederland door de afname van groene energie bijna 6,5 miljoen ton minder CO2 uitstoten! Daarom vinden wij het als energieleverancier onze verantwoordelijkheid dit te stimuleren'.