Gemeente Beek


Beek zoekt monumentale / beeldbepalende bomen

en hoogstam fruitweides op particulier eigendom

De gemeente Beek is op zoek naar monumentale/beeldbepalende bomen en hoogstam fruitweides op particulier eigendom. De gegevens van deze oude, karakteristieke bomen en hoogstam fruitweides worden opgenomen op een lijst die deel gaat uitmaken van het in 2007 op te stellen bomenbeleidsplan van de gemeente. Tot dezelfde categorie behorende bomen en fruitweides in het openbaar groen worden ook in kaart gebracht. De monumentale/ beeldbepalende bomen/ verdienen extra aandacht en zorg.

Bomen zijn de levende schakels in de stad en spelen een belangrijke rol in de kwaliteit en beleving van de open ruimte. Ook zijn bomen belangrijk voor de leefomgeving. Ze zorgen voor de productie van zuurstof, ze zuiveren de lucht en geven verkoeling en beschutting. Om de bomen goed te kunnen beheren, hebben we een duidelijk bomenbeleid nodig.

Met de ontwikkeling van plannen en het beheer van de openbare ruimte, ontstaat de behoefte voor een beleidsplan/ handboek waarin naast de beeldvorming over gewenste ruimtelijke structuren ook onderwerpen als boombescherming, het voorkomen c.q. wegnemen van knelpunten, hoe om te gaan met ziektes en plagen en een duidelijke visie op inrichting, beheer- en onderhoudsaspecten nader worden uitgewerkt. Dit om een de openbare ruimte kwalitatief in te richten en te beheren. Het ligt voor de hand om waardevolle monumentale beeldbepalende bomen en hoogstam fruitweides daarbij te betrekken.

Hulp

Om deze bomen en fruitweides te kunnen inventariseren vraagt de gemeente de hulp van burgers. Dat kan onder meer door het invullen van een formulier op deze website (te downloaden onderaan deze pagina). Aan het gemeenteloket zijn ook formulieren te krijgen. Hierop kunnen burgers aangeven of er bomen zijn die in aanmerking komen voor inventarisatie. Na overleg met de eigenaar van de boom bepaalt de gemeente of de boom wel of niet wordt geregistreerd.

Criteria

Bij het bepalen van welke bomen op de lijst komen, hanteert de gemeente verschillende criteria:

* Leeftijd: 50 jaar of ouder ( voor fruitweides min. 15 jaar)
* Bomen verkeren niet in onomkeerbare slechte staat (levensverwachting > 15 jaar)

* De boom moet een beeldbepalende beeldbepalende verschijning zijn. Onvervangbaar voor het karakter van de omgeving.
* De boom heeft een cultuurhistorische waarde (b.v. gedenkbomen, bomen met een bijzondere snoeivorm).

* Het moet gaan om een bijzondere boom van een duurzame en/of zeldzame soort.

* De boom is ecologisch van waarde om er zeldzame dieren of planten in zitten.

Te downloaden:

* Meldingsformulier_Monumentale_bomen.pdf (4.28 KB)