KNHS


Vierde Nederlands congres voor sportbestuurders 27 april 2007

Zaterdag 21 april werd voor de vierde keer het Nederlands congres voor sportbestuurders in Hotel en Congrescentrum Papendal in Arnhem georganiseerd. Een congres voor onder andere bestuurders van sportverenigingen en medewerkers van sportbonden.

Na een boeiende en inspirerende inleiding door Arnold van der Leyden en vervolgens Erica Terpstra kwam staatssecretaris Jet Bussemaker van VWS aan het woord. Zij gaf een beeld van haar prioriteiten op het gebied van sport voor de komende jaren. Bussemaker wil een deel van de extra gelden die ze beschikbaar heeft voor het versterken van sportverenigingen aanwenden. Het streven hierbij is dat tien procent van alle Nederlandse verenigingen een belangrijke rol voor de jeugd en voor de wijk gaat spelen. Daarnaast gaat ook extra geld en aandacht naar talentontwikkeling . Bijvoorbeeld voor het verbeteren van de combinatie toptrainingen en onderwijs- en studiefaciliteiten. Doelstelling is twintig procent meer succesvolle talenten in 2011. Bussemaker verwacht de komende jaren van iedere sportvereniging een maatschappelijk verantwoord optreden. Dit in de vorm van bijvoorbeeld (meer) integratie met kleurlingen en andere dan de gebruikelijke leeftijdsgroepen (in het kader van de vergrijzing die in Nederland plaatsheeft) en bijvoorbeeld (meer) samenwerking met het onderwijs om jeugdsport te stimuleren.

Sportbestuur van het jaar 2006
Tijdens het congres werd de winnaar bekend gemaakt van de verkiezing van Het sportbestuur van het jaar 2006 . Stichting Mensport Hellendoorn was één van de acht genomineerden . Winnaar werd het bestuur van de Stichting De Noordpunt uit Utrecht. Onder deze stichting vallen zes sportverenigingen: PVC-voetbal, PVC-tennis, UFO (frisbee), SKV (korfbal), SDV (darts) en SJV (jeu de boules). Deze verenigingen hebben na grote bestuurlijke inspanningen een Sportpark laten bouwen waar naast de zes betrokken verenigingen ook kinderdagopvang, naschoolse opvang en welzijnswerk hun plek hebben gevonden. De verkiezing van Het sportbestuur van het jaar werd dit jaar voor de achtste keer georganiseerd door het vakblad Sport Bestuur & Management, deze keer in samenwerking met NOC*NSF en Ernst & Young. Elk bestuur van een sportvereniging dat in 2006 iets bijzonders gepresteerd had voor (de leden van) de sportvereniging kon meedoen. In totaal meldden zich 39 sportbesturen aan.