Gemeente Wervershoof


Maar liefst zes lintjes ter gelegenheid van Koninginnedag

27 apr 2007
De vlag uit voor zes koninklijke onderscheidingen De raadszaal was er te klein voor. Maar liefst zes koninklijke onderscheidingen reikte burgemeester Vletter uit in het bijzijn van familie en vrienden van de decorandi. Tweehonderd mensen woonden de uitreiking bij in café-restaurant 't Fortuin aan de Dorpsstraat.
Vrijdag 27 april zijn mevr. Corrie Grooteman-Weel (70), mevr. Tinie Spigt- Schuitemaker (65), Piet Dekker (65), Arie Haakman (77), Dirk Karsten (70) en Jaap Luken (69) benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Zij ontvingen de versierselen uit handen van burgemeester Vletter. Vlak daarvoor werden ze opgehaald met de antieke brandweerauto van Jaap Luken, tot eigen verrassing één van degenen die de versierselen kregen opgespeld.

Mevrouw Grooteman zet zich al vele jaren belangeloos in voor de Wervershoofse gemeenschap, waarbij zij zich kenmerkt als inspirator voor jong en oud(er). Zij heeft als dirigente van zowel het dameskoor, als het kinderkoor menigeen muzikaal geïnspireerd en enthousiast gemaakt voor de muziek.
Ze is de drijvende kracht achter de zeer succesvolle musicals waarop de Wervershoofse gemeenschap al jaren achtereen wordt getrakteerd. Zij bedenkt en regisseert de musicals die door de kinderen van de basisschool worden gespeeld, alsmede de musicals die door volwassenen uit Wervershoof worden uitgevoerd. Zij doet dit alles met groot enthousiasme.

Daarnaast is Corrie Grooteman al vanaf de begintijd van de vrouwenemancipatie in de jaren 60 actief betrokken bij de maatschappelijke ontwikkeling en positie van de vrouw. Zij deed en doet dit door het geven van cursussen en lezingen over specifieke "vrouwen"problematiek. Hierdoor toont zij een grote sociale bewogenheid voor de samenleving van Wervershoof en omstreken.

Mevrouw Spigt-Schuitemaker is op verschillende manieren al jarenlang actief in de gemeente Wervershoof.
Zij is in de jaren zestig begonnen bij de padvinderij, waar zij zich gedurende 7 jaar onder andere bezig hield met het geven van cursussen aan akela's, het leiding geven aan gidsen en het organiseren van het jaarlijkse kamp.

Sind 1980 is zij vooral betrokken bij de parochie van de rooms-katholieke kerk H. Werenfridus. Zij is lector (lezer) in liturgische vieringen bij deze parochie. Nog belangrijker is haar betrokkenheid bij de avondwaken, waarbij zij tijdens de voorbereidingen hiervan contact onderhoudt met de nabestaanden en de kerk. Zij zorgt voor de coördinatie die nodig is om een mooie uitvaartdienst te bieden aan de familie van de overledene. Daarnaast is zij een gewaardeerde vrijwilligster in het verzorgingshuis St. Jozef, waar zij met veel plezier aan diverse activiteiten begeleiding geeft. Zij helpt daar waar nodig is en toont zich betrokken bij de gemeenschap van Wervershoof.

De heer Dekker is een sociaal mens en zeer betrokken bij het wel en wee van het kerkdorp Zwaagdijk waar hij zich als voorzitter van de PCI (Parochiële Charitatieve Instelling), als fractielid van Zwaagdijker Dorpsbelang voor de volle 100% inzet voor anderen. En dat doet hij nog steeds, zonder daar ruchtbaarheid aan te geven.

Daarnaast is de heer Dekker een West-Fries die de ontwikkelingen in de agrarische sector in West-Friesland nauwgezet volgt en heeft gestimuleerd in zijn functies als bestuurslid van de veilingvereniging `Op Hoop van Zegen' en lid van de `Denktank, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen van de Greenery' en de Landelijke Iriscommissie.

De heer Dekker is een echte Rabobestuurder. Het coöperatieve gedachtegoed staat bij hem voorop, maar hij heeft ook een scherp oog voor de zakelijke kant van het bankieren.
Hij heeft een lange en meer dan uitstekende staat van dienst als bestuurslid en bestuursvoorzitter van diverse West-Friese Rabobanken. Hij was nauw betrokken bij de omvorming van de bank van spaar- en leenbank naar een breder financiële dienstverlener. Kortom een samenwerkingsgerichte bestuurder met zakelijke scherpte en een resultaatgericht karakter, waarbij de medewerker en klant evenwichtig met elkaar moesten samenwerken.

De heer Haakman is al vanaf 1956 actief als vrijwilliger in de gemeente Wervershoof en gedurende deze vijftig jaren heeft hij vele bestuursfuncties vervuld. Voorzitter, penningmeester, secretaris, hij deed het allemaal.

De showband "Jong Leven", het dorpshuis in Onderdijk, de RSBO, de KBO afdeling Onderdijk, de KBO Regio Oostelijk Westfriesland, de cliëntenraad Westfries Gasthuis, de Seniorenraad; Arie Haakman is hier met hart en ziel bij betrokken. Mede dankzij zijn opgebouwde netwerk kon hij veel aandacht vragen om het welzijn van ouderen te verbeteren en toonde daarbij daadkracht en enthousiasme.

Hij heeft zich de laatste jaren vanwege zijn gezondheid en gerenommeerde leeftijd van 77 jaar teruggetrokken uit sommige besturen, maar is daar als adviseur en bemiddelaar altijd bereid om hulp te bieden. Arie Haakman is in Wervershoof een begrip geworden.

De heer Karsten is al sedert 1972 betrokken bij een voetbalvereniging, eerst bij de voetbalvereniging `VVW' en vanaf 1986 tot op heden bij de voetbalvereniging `Strandvogels-Onderdijk'. Hij heeft als vrijwilliger een uitgebreide staat van dienst, zo is hij begonnen als jeugdtrainer en coach.
Enige jaren later werd hij ook bestuurslid en begeleider van het eerste elftal. Vanaf 1992 is hij terreinverzorger en sinds 1995 ook kantinebeheerder, waar hij de zorg heeft voor het schoonhouden van de kantine en de inkoop van benodigdheden. Daarnaast is hij regelmatig inzetbaar als iets gerepareerd of geregeld moet worden. Een voetbalvrijwilliger in hart en nieren.

Tevens is de heer Karsten bestuurslid van de volkstuindersvereniging `De Koggetuin' en houdt hij dagelijks toezicht op de in Wervershoof bekende `Dexterkoeien'.
Ook had en heeft de organisatie van de wielerronde van Wervershoof en de Kaagloop in de persoon van Dirk Karsten een trouwe vrijwilliger, die tijdens deze jaarlijkse evenementen met zijn vlag langs het parcours staat om de sporters de weg te wijzen.

De heer Luken is bij diverse verenigingen en bonden als vrijwilliger actief. Bij de historische vereniging "Den Swaegh Dyck" is hij penningmeester en organisator van diverse evenementen en tentoonstellingen.

Bij de Blokkerse Oldtimerclub is hij betrokken bij het vervaardigen en bezorgen van het clubblad, alsmede bij het organiseren van evenementen.
Daarnaast is hij gedurende 11 jaar raadslid van de gemeente Wervershoof geweest en plaatsvervangend voorzitter van de commissie Algemene Zaken en Ruimte, alsmede plaatsvervangend lid van de commissie Burgers en Middelen.

De meeste waardering verdient de heer Luken voor zijn inzet voor de ouderen in deze gemeente en de regio. Als bestuurslid van de Bouw-en Houtbond FNV en de Katholieke Bond voor Ouderen en als werkgroeplid van Wonen RSBO-Westfriesland zet hij zich in om het zelfstandig wonen en de mobiliteit van deze groep mogelijk te maken. Daarbij is ondersteuning door middel van voldoende en adequate woon-, zorg- en welzijnsvoorzieningen essentieel. Hij bezoekt de gemeenten en woningcorporaties in de regio om voor deze groep mensen verbetering van de omstandigheden te bespreken. Als lid van diverse werkgroepen en klankbordgroepen wint hij informatie in over hoe ouderen indien gewenst, zolang mogelijk zelfstandig mobiel kunnen zijn en zelfstandig kunnen wonen.

Hij doet dit alles met heel veel enthousiasme, maar vooral met een sociale bewogenheid en echt gemeende belangstelling voor alle mensen waar hij mee te maken heeft. Niemand doet tevergeefs een beroep op hem.

Ons adres: Raadhuisplein 1 1693 EA Wervershoof info@wervershoof.nl Telefoon: 0228-587171