Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Uitreiking koninklijke onderscheidingen 2007

In het Cultuurhuis in Doorn vond vrijdagmorgen de jaarlijkse lintjesregen plaats. Elf inwoners uit de gemeente werden door burgemeester Frits Naafs Koninklijk onderscheiden. Later op de ochtend kreeg mevrouw F.H. van Veen-Abma in Driebergen-Rijsenburg de onderscheiding thuis uitgereikt. In zijn welkomstwoord richtte de burgemeester zich tot de inwoners die zich onder het mom van valse voorwendselen in het Cultuurhuis meldden.

,,U heeft zich ingezet voor anderen. U bent misschien meer een persoon die niet teveel wil opvallen en er de voorkeur aan geeft om een ander in de schijnwerpers of in het zonnetje te zetten. U hebt jarenlang bijzondere persoonlijke verdiensten en prestaties geleverd aan de samenleving. Het woord leveren klinkt wat zakelijk. Alsof het een afspraak is die is vastgelegd in een contract en door twee partijen moet worden nageleefd. Maar dat is het in dit verband juist niet. Het woord leveren in de context van vandaag staat voor het gevoel van verantwoordelijkheid. De behoefte om te participeren en de drang om te geven aan een ander. U doet dat belangeloos, want het komt van binnenuit; het komt uit uw hart. Als vrijwilligers speelt u een heel belangrijke rol.

De vrijwilliger weet dat sommige mensen het echt niet redden zonder een steuntje in de rug. U weet dat mensen helemaal op kunnen fleuren als er iemand is die even tijd voor ze heeft; ze even helpt; even tijd maakt om naar hun verhaal te luisteren. Vrijwilligers weten als geen ander dat ieder mens een veilig en warm plekje nodig heeft. Dat mensen er graag bij willen horen. Dat ze het gevoel willen hebben dat ze er toe doen. U weet dat en handelt er vaak instinctief naar. U bent wellicht gewend geraakt aan jarenlange belangenloze inzet. Aan het tonen van betrokkenheid. U bent misschien door de jaren heen gewend geraakt aan uw eigen enthousiasme en hart voor de zaak. Daarvoor wil ik mijn oprechte erkentelijkheid uitspreken.

Een schouderklopje en een dankbare handdruk is belangrijk en die kunnen we geven en kunnen we blijven geven. Maar er is een manier waarop wij als gemeentebestuur onze waardering tastbaar en zichtbaar voor de buitenwereld kunnen maken. Het criterium bijzondere persoonlijke verdiensten of prestaties is met name op uw bijdrage aan de samenleving van toepassing. Dit criterium is onlosmakelijk verbonden aan een vorm van eerbetoon en dat is de Koninklijke Onderscheiding.

Overzicht Koninklijke onderscheidingen 2007
Mevrouw J. de Grand-Franken Doorn LON
Mevrouw M.B. van Ginkel-van der Veen Driebergen-Rijsenburg LON Mevrouw G. van Haarlem-Termaten Driebergen-Rijsenburg LON De heer G. Dunnewind Driebergen-Rijsenburg LON
De heer R. van Ee Amerongen LON
De heer S.M. Klijnhout Driebergen-Rijsenburg LON De heer G. Legemaat Doorn LON
De heer H. Tolsma Driebergen-Rijsenburg LON
De heer prof. Dr. A. Capelle Amerongen RON
De heer J.G. Groeneveld Driebergen-Rijsenburg RON De heer E.H. Keuken Driebergen-Rijsenburg RON

Mevrouw F.H. van Veen-Abma Driebergen-Rijsenburg LON

LON: Lid in de Orde van Oranje Nassau
RON: Ridder in de Orde van Oranje Nassau