Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

Aan
de voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 27 april 2007 - Ons kenmerk Uw kenmerk DGP/WV/U.07.01179 2060712890 Onderwerp
kamervragen

Geachte voorzitter,

Hierbij bied ik u de antwoorden aan op de vragen die zijn gesteld door het lid De Rouwe over de ontstane wachttijden bij het CBR op autorijbewijsexamens.


1. Is u bekend dat de wachttijd bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) voor het autorijexamen opgelopen is tot 18 weken?1


1. Ja, het is mij bekend dat er berichten met die strekking in de pers zijn verschenen.


2. Wat zijn hier de oorzaken van?


2. De wachttijd die gemoeid is met de aanvraag van een autorijexamen bij CBR is variërend naar tijd en examenplaats. Het reserveringssysteem voor de rijscholen is zodanig ingericht dat rijscholen zelf naar behoefte examencapaciteit kunnen reserveren. In het algemeen werkt dit systeem naar tevredenheid van de gebruikers. Bij sterke veranderingen (groei of afname) kunnen er frictieverschijnselen ontstaan. Het landelijk beeld voor rijexamens B is in week 16 een gemiddelde wachttijd van 9,5 weken met een enkele uitschieter naar 17 weken. Eind februari waren de cijfers nog 4,6 en 10 weken. Het herstel van de markt, alsmede lagere slagingspercentages dan het CBR had voorzien, leiden thans tot een hoger examenvolume dan voor 2007 was geprognosticeerd. Ook in het


1 Friesch Dagblad en het Algemeen Dagblad van 13 april Postadres Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 351 61 71

Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 351 78 95 bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

DGP/WV/U.07.01179

najaarsoverleg 2006 van het CBR met de voorzitters van de opleidingsbranche werden nog geen tekenen van structureel herstel gesignaleerd.


3. Wordt het gebrek aan examenplaatsen mede veroorzaakt omdat grotere Nederlandse rijscholen dit jaar veel examens bij het CBR vooraf hebben ingekocht met het doel om deze door te verkopen aan kleinere rijscholen?

3. Voor zover bekend zijn hiervoor geen aanwijzingen. Veel examentijd wordt op een langere termijn - dan tot nu toe gebruikelijk - vooraf ingekocht. Dit fenomeen is recent met de branchevoorzitters besproken en zal ook in de externe communicatie van CBR naar de rijscholen onder de aandacht worden gebracht. Hierbij merk ik op dat het inkopen c.q. reserveren van rijexamens met het doel om deze door te verkopen niet is toegestaan. Dit is ook een van de uitgangspunten van de inschrijvingsovereenkomst die de rijscholen met het CBR hebben afgesloten.


4. Deelt u de mening dat het inkopen en doorverkopen van examendata mogelijk een prijsopdrijvend effect teweegbrengt voor de consument? Zo ja, bent u bereid om hiertegen maatregelen te nemen.

4. Zie ook mijn antwoord op vraag 3. Bij de beantwoording van de vragen van het lid Roemer inzake het opkopen van rijexamens (19 april 2007) heb ik aangegeven dat het CBR er op toe ziet dat de rijscholen niet onevenredig veel examens reserveren. Ik verwijs u verder naar de beantwoording van de vragen van de heer Roemer.


5. Deelt u de mening dat deze handelswijze niet bijdraagt aan een efficiënte invulling van het gebruik van examenplaatsen?

5. Zie het antwoord op vraag 3.


6. Heeft het CBR inmiddels maatregelen genomen om de wachttijden terug te dringen en zo ja, welke? Denkt u dat deze maatregelen voldoende zijn gezien het feit dat pas in de komende zomer de gebruikelijke piek in het aantal examens te verwachten is?

6. Ofschoon er eind 2006 nog geen tekenen waren van een structureel herstel heeft het CBR niettemin besloten tot de externe werving van twintig nieuwe examinatoren. Inmiddels zijn zeven daarvan op afzienbare termijn inzetbaar. Daarnaast zal een betere verdeling van capaciteit over de regio's en divisies heen, meerwerk, overwerk (ook op zaterdagen) en de inzet van allen met een examenbevoegdheid worden aangewend om tot verlaging van de te hoge wachttijden te komen.


---

DGP/WV/U.07.01179


7. Wanneer verwacht u dat de acceptabele wachttijd van maximaal 6 weken terugkeert? Zijn hiervoor extra maatregelen nodig? Zo ja, welke?

7. De ingezette maatregelen zullen, indien zich geen nieuwe fricties voordoen, naar verwachting binnen afzienbare termijn tot het bereiken van de maximale wachttijd van 6 weken leiden.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Camiel Eurlings


---