Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Grootschalige afvang en opslag van CO2 stap dichterbij

27-04-2007

Het ministerie van VROM, energiebedrijf Nuon en de provincie Groningen gaan samenwerken om de grootschalige afvang en opslag van CO2 mogelijk te maken. Secretaris-generaal Van der Vlist van VROM, bestuursvoorzitter Van Halderen van Nuon en commissaris van de koningin Alders van de provincie Groningen hebben hiervoor vandaag een intentieverklaring ondertekend. De partijen zien goede kansen om CO2 af te vangen bij de geplande multi-fuel centrale Nuon Magnum in de Groningse Eemshaven.

De ondertekening van de intentieovereenkomst vond plaats op het provinciehuis in Groningen tijdens het symposium 'Eemshaven & schone kolen: transitie naar een duurzame toekomst. In de verklaring spreken VROM, Nuon en de provincie uit dat zij samenwerken aan de realisatie van grootschalige CO2-afvang, transport en opslag. VROM schept de juiste beleidscondities om dat mogelijk te maken. Nuon maakt de multi-fuel centrale Magnum geschikt voor het afvangen van CO2. De provincie Groningen gaat de verschillende partijen die betrokken zijn bij het project organiseren en ondersteunen.

Tijdens de Europese top in Brussel in maart van dit jaar gaf premier Balkenende aan dat Nederland zich tot koploper wil ontwikkelen op het terrein van schone kolentechnologie en de ondergrondse opslag van CO2. Volgens minister Cramer van VROM kunnen we het klimaatprobleem niet voldoende snel beheersen zonder onder meer ondergrondse opslag van CO2. Cramer: 'CO2-opslag is een belangrijke overgangstechnologie naar een duurzame energievoorziening.' Naast dit initiatief in Eemshaven stelt het kabinet tachtig miljoen euro beschikbaar voor de eerste stappen in het ontwikkelen van CO2-afvang en ondergrondse opslag voor kleine projecten.