Wageningen Universiteit

proefschrift houdt nijlbaars in supermarktschap Wagenings proefschrift houdt nijlbaars in supermarktschap

27 apr 2007

Onderdeel: Wageningen UR

Een grote supermarktketen wilde vorig jaar stoppen met de verkoop van nijlbaars uit het Victoriameer. De resultaten van een promotieonderzoek aan Wageningen Universiteit naar mogelijkheden voor duurzamer visvangst overtuigde het bedrijf om dat niet te doen.

Na het uitkomen van de documentaire Darwinâs nightmare waarin de niet-duurzame vangst van nijlbaars aan de kaak wordt gesteld, was de retailer van plan om die vis niet meer te verkopen. Dr. Emma Kambewa, die promoveerde bij de Wageningse leerstoelgroepen Marktkunde en consumentengedrag en Productontwerpen en kwaliteitskunde, overtuigde de supermarkt om toch door te gaan.

Kambewa onderzocht de internationale keten rond nijlbaars. Ze bekeek vooral mogelijkheden voor duurzamer visvangst in het Victoriameer. De visstand loopt terug, waardoor vissers vaker fijnmazige netten gebruiken waarmee ze ook ondermaatse vis vangen en de visstand verder onder druk zetten.
Kambewa ontdekte dat vissers contracten willen afsluiten die hen verplichten om met grovere netten te vissen, als ze die netten erbij krijgen, of koelijs, of informatie over de mogelijke prijs voor hun vis. Aan de andere kant zet druk van milieuorganisaties op supermarkten deze aan tot duurzaam inkopen, concludeert Kambewa.

Een voormalig kwaliteitsmanager van de supermarktketen is overtuigd. Hij legde uit dat Kambewaâs onderzoek hem en het management van het bedrijf had overtuigd om nijlbaars in het schap te houden. Als afscheidscadeau vroeg hij de aanwezigen om een bijdrage aan een kleinschalig project van Kambewa dat de vissers rond het Victoriameer steunt.

Joris Tielens

Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het weekblad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Het wordt u aangeboden door de afdeling Corporate Communicatie. Meer informatie bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail: pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail: resource@cereales.nl. Zie archief (inclusief Wb-artikelen) op http://www.resource-online.nl.