Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Veel waardering voor VU-emeritus

Nel Velthorst ontvangt koninklijke onderscheiding

Op vrijdag 27 april is prof. dr. Nel Velthorst, emeritus hoogleraar scheikunde aan de Vrije Universiteit, benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Zij ontving deze onderscheiding uit handen van de burgemeester van Amsterdam, mr. Job Cohen.

Nel Velthorst heeft zich op veel gebieden verdienstelijk gemaakt voor de samenleving. Als 'ambassadrice van de chemie' heeft ze zich ingezet om mensen enthousiast te maken voor het vakgebied chemie. Dit deed zij met haar werk als hoogleraar, maar vooral ook naast haar werk. Velthorst laat mensen zien welke belangrijke rol de ontwikkelingen in de chemie in ons dagelijks leven spelen. Zij is een drijvende kracht bij ontwikkeling van activiteiten en projecten die de chemie promoten, waarbij opvalt dat ze het uitvoerende werk daarin bepaald niet schuwt. Zo speelt professor Velthorst al jaren een belangrijke rol als bestuurslid en adviseur van de Stichting Communicatie Centrum Chemie (C3) te Den Haag.

Dat chemie-onderwijs Velthorst na aan het hart ligt, blijkt onder andere uit de manier waarop zij haar werk als hoogleraar deed. Ze maakte lange tijd deel uit van commissies en werkgroepen op het gebied van (modernisering van) laboratoriumonderwijs en voortgezet onderwijs. Daarbij was ze ook actief op de werkvloer door het geven van nascholingscursussen aan docenten.

Ook internationaal was Nel Velthorst werkzaam, met veel vrijwilligerswerk voor de chemie en het onderwijs daarin. Zij was de maximale zittingstermijn actief in de International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC). In die periode heeft zij zich onderscheiden in enkele grote internationale projecten op het gebied van chemie. Zij heeft daarmee een belangrijke bijdrage geleverd aan de internationale samenwerking op haar vakgebied en het aanzien van Nederland daarin.

Dat Nel Velthorst een buitengewoon veelzijdig mens is, blijkt uit het feit dat zij niet alleen op het gebied van de chemie actief is. Zij betekende en betekent nog steeds veel voor haar kerkelijke gemeente, de Pelgrimskerk Amstelveen en Buitenveldert. Al Sinds 1986 is zij een steunpilaar; niet alleen inhoudelijk, maar ook praktisch! Zij staat haar mannetje als het gaat om zaken als zending, diaconaat en ontwikkelingssamenwerking, maar ook bij de organisatie van uitjes voor mensen die dat heel erg nodig hebben en het laten verschijnen van het kerkblad.

Nel Velthorst heeft bovengenoemde activiteiten tijdens haar werkzame leven en daarna altijd vrijwillig en geheel belangeloos verricht. Dat maakt haar een bijzonder mens met bijzondere verdiensten. Deze waardering is nu tot uitdrukking gebracht in een koninklijke onderscheiding.