FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: plakactie bij TLN-hoofdkantoor start acties vrachtwagenchauffeurs

Vanochtend in alle vroegte is het hoofdkantoor van TLN, de werkgeversvereniging van de sector Transport en Logistiek, in Zoetermeer volledig beplakt met actieaffiches. De plakactie is de eerste in een serie van acties van vrachtwagenchauffeurs die boos zijn over het vastlopen van de cao-onderhandelingen.

Jan Heilig, bestuurder FNV Bondgenoten: "Het kan geen verrassing zijn voor de werkgevers. Na hun magere eindbod hebben we aangekondigd actie te voeren voor een goede cao. Vrijdagochtend vergadert de zogenaamde Sociale Commissie van de TLN op het hoofdkantoor. Nu kunnen ze gelijk met hun eigen ogen zien wat de stand van zaken is volgens de chauffeurs."

De plakactie is de opmaat voor meer acties in het beroepsgoederenvervoer. Op zaterdag 28 april komen om 10.00 uur de kaderleden van FNV Bondgenoten bijeen op een (besloten) vergadering in AC Restaurant De Lage Weide om vervolgacties te plannen. Ter plekke worden vijf bestickerde actievrachtauto's uitgerust met 27 MC- communicatieapparatuur gepresenteerd en in gebruik genomen. De actievrachtauto's dienen ter ondersteuning van acties door het hele land.

De onderhandelingen voor een nieuwe cao voor het beroepsgoederenvervoer liepen 16 april vast toen werkgeversvereniging TLN een volstrekt onvoldoende eindbod neerlegde. TLN biedt slechts een loonsverhoging van 2,5% en is niet bereid om in de cao afspraken te maken over de juiste betaling en de controle daarop van de ingehuurde Oost-Europese chauffeurs. FNV Bondgenoten eist een loonsverhoging van minimaal 3% en goede afspraken in het kader van gelijk werk, gelijk loon.

De cao voor de werknemers in het transport en de logistiek geldt voor ongeveer 135.000 werknemers.

---