Gemeente Waalwijk Haven Zeven in de steigers

Bedrijvenpark Haven Zeven aan de A59 in Waalwijk wordt een hoogwaardig bedrijventerrein. Wethouder Riné van Dongen is er van overtuigd dat Haven Zeven er nu klaar voor is. We willen maatwerk leveren samen met de ondernemer die zich zeer bewust is van de unieke locatie. De beeldkwaliteit van het bedrijvenpark blijft overeind, maar wordt meer afgestemd met het bedrijfsleven. Zo zijn de percelen verschillend van grootte, komt er een wandelpromenade en een restaurant. Parkmanagement is iets anders ingevuld, maar blijft in hoofdlijnen overeind.

Bedrijvenpark Haven Zeven is een kwalitatieve uitbreiding voor het vestigen van bedrijven in Waalwijk. Door de neergang in de economie tussen 2000 en 2006 daalde de vraag naar bedrijfsterreinen. Op dit moment is er volop aandacht en belangstelling vanuit het bedrijfsleven voor Haven Zeven, zowel lokaal, regionaal als internationaal. Wethouder Riné van Dongen signaleert dat de belangstelling even groot is als in 2000, maar dan met één verschil: Bedrijvenpark Haven Zeven is er klaar voor. Het is bouwrijp en voldoet aan de wensen van de moderne ondernemer.

Unieke combinatie: wandelroute, zichtlocatie en kleinere kavels Wethouder Riné van Dongen licht enthousiast de nieuwe plannen toe: In de oorspronkelijke plannen vormt de ecologische zone aan westzijde van het bedrijvenpark de grens van Haven Zeven en de polder. Aan deze zijde zouden de achterzijde van de toekomstige bedrijven te zien zijn. In het nieuwe ontwerp is dit veranderd. De westelijke zijde van Haven Zeven vormt vanuit Breda/Rotterdam een zichtlocatie. Daarom wordt nu gebruik gemaakt van het prachtige landschap door een aantrekkelijke wandelroute en promenade aan te leggen, grenzend aan de ecologische zone. De toekomstige bedrijven hebben hun voorzijde aan deze wandelroute en zijn zichtbaar vanaf de A59, komend vanuit Breda/Rotterdam. Zo ontstaat aan de westzijde van Haven Zeven een aantrekkelijke en unieke vestiginglocatie met kleinere kavels voor toekomstige bedrijven. Bovendien krijgt het bedrijvenpark een hoogwaardige uitstraling doordat de achterzijdes van bedrijven niet zo prominent zichtbaar zijn.

Met deze nieuwe visie zijn de grondprijzen aangepast. Alleen de grondprijs voor de zichtlocatie aan de westzijde is opgewaardeerd. Afhankelijk van de grootte van de kavel en of je op een zichtlocatie zit of niet. Haven Zeven wordt zo aantrekkelijk voor grote en kleinere bedrijven. Met deze wijziging van koers verwacht de gemeente dat Haven Zeven snel(ler) volledig verkocht en bebouwd kan worden. Deze snellere planning heeft ook een financieel voor de gemeente voordeel wat zorgt voor dekking van de minderopbrengsten.

Samenwerking
In de nieuwe aanpak zijn ook andere afspraken gemaakt met de samenwerkingspartners Grontmij en Parkmanagement. Grontmij geeft hierbij de gronden terug aan de gemeente en het aandeel van Grontmij in Parkmanagement wordt teruggebracht van vijftig naar tien procent. De gemeente bezit nu ongeveer 62 ha grond, waarvan een deel reeds is uitgegeven. De V.O.F. Haven Zeven bezit 13,7 ha uitgeefbare grond. Van Dongen is tevreden over de samenwerking tussen de gemeente en V.O.F. Haven Zeven. We streven er samen naar om van Bedrijvenpark Haven Zeven een hoogwaardig bedrijventerrein te maken. Ook het takenpakket van Parkmanagement is tegen het licht gehouden. Uitgangspunt blijft dat Parkmanagement, gezamenlijke inkoop van beveiliging, onderhoud en beheer, een toegevoegde waarde is voor toekomstige bedrijven. De gemeente gaat de directie voeren over het parkmanagement.

Slagvaardigere organisatie
Kwaliteit staat hoog in het vaandel waar het gaat om Bedrijvenpark Haven Zeven. De garanties voor deze kwaliteit zijn vastgelegd in onder andere de aanleg van de infrastructuur, de wegen en waterlopen en het openbaar groen. Maar ook in het bestemmingsplan en het Beeldkwaliteitsplan voor Haven Zeven worden voorwaarden gesteld. Wethouder Van Dongen ziet dat het bestemmingsplan en het Beeldkwaliteitsplan weinig ruimte bieden om in te kunnen spelen op wensen van toekomstige bedrijven en op onverwachte veranderingen gedurende het uitgifteproces. De gemeente Waalwijk wil een klantvriendelijke en vraaggerichte organisatie zijn. Intern is daarom een team van deskundigen gecreëerd om het proces goed en inhoudelijk voor de ondernemer te managen. Zo ontstaan er geen tijdsvertragingen meer. Het college stelt voor het Gronduitgiftebeleid Haven Zeven (door de raad vastgesteld in 2001) terug te nemen. Het Beeldkwaliteitsplan blijft hét instrument voor het toetsen van bouwplannen, maar het geldt niet als dwingende voorwaarden.

Voordat de daadwerkelijke verkoop van gronden van start kan gaan, moet half mei eerst de gemeenteraad reageren op twee voorstellen van het College van Waalwijk: 1. het veranderen van de exploitatieopzet voor Haven Zeven; 2. de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente en Grontmij aan te passen, de grondposities van Grontmij op Bedrijvenpark Haven Zeven over te nemen en de uitgifteprocedure voor Haven Zeven aan te passen aan de Algemene uitgiftevoorwaarden voor Waalwijk.

Publicatie datum 27-04-2007