Defensie stuurt 34.000 veteranen brief

Morgen ontvangen 34.000 veteranen een brief van Staatssecretaris van Defensie, Cees van der Knaap. Het betreft alle veteranen die vanaf de missie naar Libanon, in 1979, zijn uitgezonden. De veteranen die zijn ingezet v??r 1979 worden later dit jaar aangeschreven.

Van der Knaap heeft vandaag op symbolische wijze de eerste brief verstuurd. Dit gebeurde in Doorn, tijdens zijn werkbezoek aan het Veteraneninstituut. In de brief informeert hij de veteranen over het nieuwe Veteranen Registratie Systeem (VRS) en de mogelijkheid hulp te vragen via het veteraneninstituut.

Defensie heeft als werkgever een bijzondere verantwoordelijkheid voor het welzijn van veteranen. Daarom heeft Defensie behoefte aan een zo goed en volledig mogelijk overzicht van alle voormalig militairen die ooit zijn ingezet uit naam van de Nederlandse samenleving. In het vandaag ge?ntroduceerde VRS zijn bestaande gegevens over het militaire verleden van de veteraan gekoppeld aan de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Daardoor is nu een compleet overzicht beschikbaar van veteranen vanaf de uitzending naar Libanon. De koppeling met de GBA houdt het systeem actueel. Het VRS stelt Defensie in staat veteranen actief te benaderen met relevante informatie, zoals beschikbare zorgfaciliteiten of specifiek voor veteranen bestemde faciliteiten of activiteiten.

Elke veteraan die vragen heeft of hulp nodig heeft, kan zich melden bij het Centraal Aanmeldpunt (CAP) van het Veteraneninstituut in Doorn. Het CAP is bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 16.00 uur via telefoonnummer (0343) 47 41 48.

Noot voor redacties (