Gemeente Harenkarspel


27-04-2007
UITREIKING KONINKLIJKE ONDERSCHEIDINGEN IN HARENKARSPEL

Vrijdagmorgen 27 april tussen 10.00 en 11.30 uur heeft burgemeester E.J. Brommet in het gemeentehuis in Tuitjenhorn zes koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Twee dames en vier heren werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De uitreiking vond plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst in de raadszaal.

Mevrouw Anna Arieta de Graaf-Paarlberg (69) uit Dirkshorn ontving de onderscheiding vanwege haar betrokkenheid bij diverse organisaties. Zo is Anna de Graaf van 1973 tot en met 1983 raadslid geweest in de voormalige gemeente Harenkarspel. Vanaf 1980 tot heden geeft ze ondersteuning aan de Culturele Commissie in Dirkshorn. Deze commissie organiseert een breed scala aan culturele activiteiten voor de gemeenschap van Dirkshorn en omgeving. Ze is in 1980 medeoprichtster geweest van de stichting Graag Gedaan Dirkshorn. De stichting legt onder andere bezoeken af aan ouderen, zieken en weduwen of weduwnaars. Van 1982 tot en met 1988 was mevrouw De Graaf-Paarlberg bestuurslid van de Rabobank Dirkshorn. In 1983 stond mevrouw De Graaf-Paarlberg aan de wieg van de stichting Gemeenschapszin Dirkshorn, Stroet en Groenveld. Ook organiseerde zij een reünie voor oud-leden van de opgeheven fanfare `Onder Ons`. Sinds 1990 tot en met de dag van vandaag is mevrouw De Graaf-Paarlberg bestuurslid van de plaatselijke begrafenisvereniging De Laatste Eer. Van 1996 tot en met 2002 nam zij zitting als bestuurlid in de lokale afdeling van de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen / Vrouwen van nu. Tevens verzorgt zij samen met drie dorpsgenoten de jaarlijkse herdenking op 4 mei. Je kunt zeggen dat mevrouw De Graaf-Paarlberg een echt cultuurmens is. Zij kan prachtig dichten en schrijft mooie liederen.

De heer Henk Dijkstra (53) uit Sint Maarten werd onderscheiden vanwege zijn betrokkenheid als bestuurslid van de V.V.V.V.V., de Veredelde Vereniging voor VolksVermaak. Deze vereniging organiseert onder meer alle festiviteiten rond de viering van Koninginnedag in Sint Maarten. Daarnaast is de heer Dijkstra al vele jaren bestuurslid van de ijsbaanvereniging Sint Maarten en van de visclub `Sla hem aan de haak`. De heer Dijkstra is een actief biljarter en hier benut hij ook zijn organisatorische kwaliteiten. In het jaar 2000 heeft hij voor het hele dorp een Millenniumfeest georganiseerd. Vanaf ongeveer 1990 tot en met heden organiseert de heer Dijkstra een poule tijdens een WK-voetbal. Aan deze poule kunnen alle inwoners van Sint Maarten deelnemen. Ook is de heer Dijkstra zeer betrokken bij de plaatselijke voetbalvereniging Sint Boys - DES. Hij verzorgt o.a. de inkoop van de kantine en is een vaste barmedewerker en verricht onderhoudswerkzaamheden aan de kantine.

De heer Hendrik Rijs (55) uit Dirkshorn ontving de onderscheiding, omdat hij vanaf jonge leeftijd al lid is van de voetbalvereniging Dirkshorn en heeft maar liefst 17 jaar in het eerste elftal gespeeld. Vanaf 1975 tot en met heden beheert de heer Rijs de materialen en de voetballen. Daarnaast beregent hij de velden, trekt lijnen, maakt de doelen in orde en plaatst de cornervlaggen. In 1981 heeft de heer Rijs het wedstrijdsecretariaat voor zijn rekening genomen. In 1996 nam hij tevens het bestuurssecretariaat over. Tot op de dag van vandaag vervult hij beide functies. In 1995 is de heer Rijs gestopt met voetballen. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, dus is hij nu nog steeds wekelijks op het veld te vinden als scheidsrechter. Ook is de heer Rijs vaste vrijwilliger bij de jaarlijkse rommelmarkt. De heer Rijs is de bedenker en organisator van het Mixtoernooi dat op Hemelvaartdag wordt gehouden. Tijdens verbouwingen van het clubhuis zorgde de heer Rijs dat de bouwers met goed gevulde magen weer aan het werk konden. Reeds op jonge leeftijd bracht de heer Rijs het sportweekblad 't Kontakt rond. Ook buiten de voetbal is de heer Rijs actief voor de gemeenschap. Hij was van 1989 tot 2000 voorzitter van de ouderraad op o.b.s. De Meerkoet in Dirkshorn. Vanaf 1975 tot heden is de heer Rijs controleur van de Kermisviswedstrijd. Tussen alle bedrijvigheid in gaat de heer Rijs wekelijks boodschappen doen met zijn 90-jarige moeder. Een uitspraak van de heer Rijs zelf: `Als ik ergens aan begin, zal ik niet gauw afhaken`.

Mevrouw Maria Jacoba Wilhelmina Mulders-Bloemzaad (60) uit Waarland kreeg een onderscheiding omdat, zij als stille kracht actief is achter o.a. de parochie van de Heilige Wulfram in Waarland. Altijd bescheiden op de achtergrond aanwezig, maar altijd bezig. Van 1970 tot 2002 was mevrouw Mulders-Bloemzaad lid van het Ritmisch Koor van de Waarlandse parochie. Van 1971 tot en met 1985 maakte zij als koorlid deel uit van de liturgische werkgroep. Deze werkgroep stelt gebeden samen voor speciale vieringen en kiest daarbij passende liederen uit. Mevrouw Mulders-Bloemzaad typte de teksten uit, bundelde en niette de boekjes. Van 1982 tot en met 1994 was zij lid van de Parochievergadering. De Parochievergadering tracht samen met de pastores het te voeren beleid gestalte te geven. Daarnaast is mevrouw Mulders-Bloemzaad ook kerkwerkster. Dit houdt in dat zij samen met enkele andere dames zes keer per jaar grote schoonmaak houdt in de kerk. In 1999 is het Avondwake-koor opgericht, ook hiervan maakt mevrouw Mulders deel uit. Van 1984 tot en met 1992 is mevrouw Mulders-Bloemzaad lid van het Oudercomité van de basisschool Sint Jan in Waarland. Daarnaast heeft zij zich vanaf 1977 tot ver na 1992 ingezet voor het documentatiecentrum van de school, is zij van 1993 tot en met 2000 verbonden geweest als vrijwillig bibliothecaresse van de bibliotheek van het Han Fortmancollege in Heerhugowaard, was zij penningmeester van het Katholiek Vrouwen Gilde (KVG) afdeling Waarland. Mevrouw Mulders-Bloemzaad offerde haar zomervakanties op, om gedurende drie weken een kind uit een Parijse achterstandswijk uit te nodigen om vakantie te komen vieren. De laatste jaren gaat zij één dag in de week naar `Midgard`, om voor een cliënt e zorgen.

De heer Theodorus Petrus Zutt (68) uit Warmenhuizen, werd gedecoreerd vanwege zijn betrokkenheid bij de gemeenschap van Harenkarspel en vooral zijn aandacht voor ouderen, gehandicapten en mensen die hulp nodig hebben. In 1966 werd de heer Zutt lid van de vrijwillige brandweer van Warmenhuizen. Na twee jaar moest hij door zijn werksituatie noodgedwongen eervol ontslag aanvragen. Van 1978 tot en met 1990 begeleidde de heer Zutt meerdaagse schoolkampen bij de basisschool waar zijn kinderen op zaten. Lang nadat zijn kinderen de school hadden verlaten, kon men nog een beroep op hem doen, voor reparaties en onderhoud. In de jaren `80 was de heer Zutt bestuurslid van zwemvereniging `Orkano` uit Warmenhuizen. Daarna van 1989 tot en met 1993 lid van de Ouderraad van vmbo-school De Sluys in Alkmaar. De heer Zutt was direct berokken als voorzitter bij de oprichting van de dorpsraad Warmenhuizen. Ook vervult de heer Zutt vanaf 1991 tot en met heden de voorzittersrol van het CPPH (Cliëntenparticipatie platform Harenkarspel) Eveneens is in 1991 de steungroep Minimabeleid opgericht. Deze steungroep behartigt de collectieve belangen van uitkeringsgerechtigden. De heer Zutt is vanaf de oprichting tot en met heden een actief lid van de steungroep. In 1994 trad de heer Zutt toe tot het bestuur van de openbare bibliotheek Harenkarspel. Op dit moment is hij nog altijd een actief bestuurslid. Vanaf 1994 is de heer Zutt zeer actief betrokken bij Tafeltje Dekje. Zo coördineert hij wekelijks de menulijsten en bezorgt hij in de weekenden maaltijden. Ook heeft de heer Zutt groene vingers, want vanaf 2006 tot en met de dag van vandaag vervult hij ook hier de rol van voorzitter van de volkstuinvereniging Natuurgenot in Warmenhuizen. Tenslotte is de heer Zutt vanaf maart 2006 tot en met heden lid van de klankbordgroep WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) van de gemeente Harenkarspel. De klankbordgroep adviseert het gemeentebestuur bij de voorbereiding van het beleid rond de WMO. Daarnaast denkt de klankbordgroep actief mee bij de ontwikkeling van dat beleid.

De heer Johannes Theodorus Zutt (69) uit Waarland, was van 1947 tot 1962 misdienaar en acoliet in de r-k parochie Heilige Wulfram in Waarland en van 1975 tot 1998 lid van de werkgroep Liturgie van dezelfde parochie. Vanaf 1975 tot op dit moment is de heer Zutt Lector van zijn parochie. Van 1954 tot en met 1963 was de heer Zutt jeugdleider bij Jong Nederland, tegenwoordig Scouting Nederland. De heer Zutt was actief lid van toneelvereniging Jong Leven van 1955 tot en met 1964. Ook heeft de heer Zutt zijn steentje bijgedragen aan de tuindersvereniging LTB in Waarland, van 1978 tot en met 1993 was hij daar secretaris en penningmeester. Van 1992 tot en met de dag van vandaag is de heer Zutt voorzitter van de parochiële charitas instellingen. Voor Actie Kerkbalans is hij sinds 1994 wijkloper. De heer Zutt heeft tevens aandacht voor ouderen in onze samenleving, wat blijkt uit zijn voorzitterschap van 1998 tot op heden van de Katholieke Bond Ouderen afdeling Waarland. Zingen is de heer Zutt niet vreemd, want in 2003 is hij lid geworden van het Gregoriaans Koor in Waarland. Dit koor geeft regelmatig concerten in de gemeente of luistert zondags de heilige mis op met gregoriaanse gezangen. Naast bovengenoemde activiteiten is de heer Zutt nog op andere terreinen actief voor de gemeenschap. Zo is hij bijvoorbeeld lid van de dorpsraad Waarland en bestuurslid van de Waarlandse Autoclub. Daarnaast collecteert hij voor de Lever-darmstichting en organiseert hij fietstochten voor ouderen.