Gemeente Wunseradiel


Uitreiken Koninklijke Onderscheidingen in Wûnseradiel

Op vrijdag 27 april 2007 reikt burgemeester Theunis Piersma aan drie inwoners van de gemeente Wûnseradiel een Koninklijke Onderscheiding uit:
- Dhr. Lieuwe de Vries uit Witmarsum

- Mevr. Jetske Plantinga - van Slageren uit Parrega
- Dhr. Taeke Kooistra uit Hartwerd

Lieuwe de Vries, Witmarsum
De heer De Vries is sinds de jaren vijftig betrokken bij verschillende activiteiten in Witmarsum. Bij velen in het dorp staat hij vooral bekend als regisseur en speler bij de toneelvereniging De Fryske Krite. Vanaf 1952 is hij hier actief en als regisseur heeft hij elke winterperiode vele uren gestoken in de voorbereiding van de toneeluitvoering. In de periode 1967 - 1987 was hij bestuurlid van de Vereniging van Dorpsbelang Witmarsum, waarvan de laatste 15 jaar als voorzitter. Vanuit dorpsbelang was hij van 1972 tot 1987 bestuurslid van de Stichting Zwembad Mounewetter Witmarsum. Hij was daar betrokken bij het tot stand komen van het zwembad in Witmarsum. Verder is de heer De Vries in de periode 1959 - 1984, met een onderbreking van vier jaar, lid geweest van de ouderraad van de lagere school in Witmarsum en hij was hij van 1960 - 1970 bestuurslid van de Vereniging van Zelfstandige Melkhandelaren, afdeling Wûnseradiel. Voorst was hij in de zestiger jaren bestuurslid van de Middenstandvereniging Witmarsum en in de jaren zeventig bestuurslid van de buurtvereniging It Klompke. Tevens heeft hij zowel in Witmarsum als Wynaldum gedurende een groot aantal jaren Sinterklaas gestalte gegeven. Sinds 1997 is hij vouwer en bezorger van de dorpskrant in Witmarsum, De Koepel, en is hij vrijwilliger bij Graach Dien Witmarsum (een organisatie die mensen van en naar het ziekenhuis of de huisarts brengt. De heer Lieuwe de Vries is geboren op 10 april 1927 in Barradeel en hij woont in de Oosterstraat 64 in Witmarsum. De heer De Vries wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau

Jetske Plantinga - van Slageren, Parrega
Mevrouw Plantinga is sinds 1987 betrokken bij de opvang en opvoeding van een pleegdochter. Dit meisje is op achtjarige leeftijd opgenomen in het gezin Plantinga. Het gaat om een moeilijk opvoedbaar meisje met verstandelijke beperkingen. Ze was vanwege die redenen uit huis geplaatst. Daarnaast heeft ze een ernstige nierafwijking waardoor ze een periode van veel ziekenhuisopnames en intensieve verzorging thuis heeft doorgemaakt. Sinds 2004 woont hun pleegdochter in een woonvorm van Philadelphia in Sneek maar de heer en mevrouw Plantinga zijn nog deels verantwoordelijk voor de medische zorg en voor haar financiën. In 2000 heeft mevrouw Plantinga de Zorgtrofee ontvangen van de Friesland ontvangen. Vanaf 1983 is mevrouw Plantinga eenmaal per maand organist in de kerk van Hieslum. Zij is verder in de periode 1991 - 2001 bestuurslid geweest van het overkoepelend ringbestuur van de vrouwenvereniging en sinds 1995 is ze voorzitter van de Vrouwenvereniging "Wees een zegen" in Parrega - Hieslum. Sinds 2001 is mevrouw Plantinga bestuurslid van de zorggroep Philadelphia. Mevrouw Plantinga - van Slageren is op 17 november 1938 geboren te Wonseradeel en woont op de Waubertstrjitte 35 te Parrega. Mevrouw Plantinga wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Taeke Kooistra, Hartwerd
De heer Kooistra is sinds 1987 beheerder van het dorpshuis van Hartwerd. Het dorpshuis wordt, buiten de zomerperiode, vrijwel dagelijks gebruikt. Daarnaast speelt Taeke Kooistra bij de Damclub Hartwerd een belangrijke rol. In Hartwerd wordt een speciale vorm van dammen beoefend, het Frysk dammen. Sinds 1970 is hij hierbij betrokken. Van 1970 - 1979 was hij secretaris van de Damclub en sinds 1983 is hij voorzitter. Daarnaast is de heer Kooistra sinds 1976 actief als cursusleider dammen voor de jeugd van 8 tot 12 jaar. Het is vooral aan zijn inzet te danken dat het Frysk dammen in Hartwerd op een hoog niveau staat. Overigens is Taeke Kooistra zelf een zeer verdienstelijk dammer; hij is elf maal kampioen Frysk dammen geweest. Van 1979 - 1985 was de heer Kooistra bestuurslid van de Oranjevereniging Hartwerd, van 1982 - 1990 was hij voorzitter en speler bij de plaatselijke toneelvereniging en van 1990 - 1997 was hij voorzitter van de Ouderraad van de school in Burgwerd. Tenslotte is hij sinds 1996 voorzitter van de Stichting "It Hartwerder Klokhûs", een stichting die zorgt voor het onderhoud van de klokkenstoel en het kerkhof. De heer Taeke Kooistra is geboren op 16 november 1953 in Wonseradeel. Hij woont aan de Kloosterweg 3 in Hartwerd. De heer Kooistra wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.